четвер, 11 вересня 2008 20:23

Катерині Шестерик наснилася загибель чоловіка

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Катерина Шестерик сама добудувала хату в селі Новопавлівка під Кіровоградом
Катерина Шестерик сама добудувала хату в селі Новопавлівка під Кіровоградом

"Я в сім"ї друга од краю була. Із шести дітей зосталася ще сестра Марія. Я ворушуся, хоч і з палицею, а вона лежить", — шамкає 86-річна Катерина Шестерик, жителька села Новопавлівка під Кіровоградом.

Сідає на лавку під хатою.

— У 1942-му ховалася від німців у кукурудзі. Так знайшли! — згадує. — У Німеччину в телячому вагоні везли. На розбивному пункті в місті Крефельд пані Тіль у шляпі купила дівчат на пральну фабрику. Мені гладить треба, а я дивлюсь, щоб скорей стрілка йшла, щоб шпинат получить. Шпинат і бруква у господарів помащене, а нам так кидали, казали "руські свині". Ми страйкували. Визвуть перекладача, він побалака, і однаково шпинат дають. Німецькі хазяйки казали: "Хай би Гітлер і Сталін побилися, ми війни не хотіли".

Крефельд звільнили союзники. Шестерик забрали у військовий табір.

— Три місяці у лісі жили, — продовжує Катерина Ларіонівна. — Нічого не робили, американський пайок давали і розвлєчєнія: танці, кіно. Я не лєнтяйнічала, ходила на кухню картоплю чистить. У таборі образовалася ростовська банда — 12 хлопців, — стишує голос. — Розправлялися з німцями. Оце я скажу, що хазяйка мене обіжала, так вони туди їдуть, дочку насилують, господарів під кровать, хату обберуть. А ще наказували наших дівчат, котрі з іностранцями общалися. Яка француза любила чи голландець їй який бутерброд приніс — карали за це. "Що, руського не хотіла, бо з нього штани спадають?" — казали. Із нашої партії Оля, огромна дівчина, під"їхала раз на танку, коли німці відступали. Банді хтось доніс. На танцплощадці забрали її під ручку і повели у кабінет. Рот затуляють, руки держать, радіо включають — і 12 зряду, — махає рукою.

Він заїжджав після того, позвинявся

Каже, у таборі до неї сватався хлопець Ярослав:

— Сидить коло мене цілий день, часи дарує. А я — нє. Кажу: "Я і без часів красіва". Славік розженювався в лагерях сто раз. Там багато свайб робили. Потім хлопець одскакує, а дівчина з пузом.

У військовий табір також потрапив односельчанин Дмитро Шестерик. Із ним жінка 41 день зустрічалася до війни.

— Співала страшне, вікно в бараці відкрите. А за вікном скамейка, — веде далі. — Дівчата, хлопці там гуляють. Коли це входе Митька. "Напиши пісню в альбом, квітку намалюй", — просить. На красу він не вийшов. Але раз любила — значить гарний.

Виносить із хати фото чоловіка.

— У 1961-му загинув. Уранці йому сон розказала: мов, нашого сина Толю взяла баба — погана неожиданость. Митька поснідав, поїхав на роботу. Якраз перед жнивами дощі йшли. Шофер не схотів битони з молоком і доярок везти, бо слизько. А мого трактором послали. Усе повантажили, виїхали на півгори — і шворінь лопнув. Трактор заднім ходом назад! Митя вискочив, виправив, спас доярок. А тим врем"ям трактор накрив його. Оце тобі й сон, — витирає сльози. — Я до цих пор равних не находю. Раз поїхали в район на день молоді. Розвлєченія, концерти, музика, магазини, лотерея. Він ножик виграв. Увечері питаю: "Митька, а скільки ми потратили?" — "П"ять рублів". А насправді — аж 50! Я не жалкую, бо гарно.

Жінка сама добудувала хату.

— У жнива хазяїна поховала, — каже. — Прийшов Борис, товариш Митін. Красавець, троє дітей. Я плачу, бо мені боляче, і він плаче. Цілує мене. Кажу по неопитності: "Митька і дітей цілував". Він поцілував. Виряжаю його вечором з хати, а він морга: у садок. На мене немов небо впало. Осьо чого ти плакав! Я вранці — до сусідки, бо вона така, що і радіо не треба. Він заїжджав після того, позвинявся.

У дворі стоїть іще одна хата, нова. У ній живе син Анатолій.

— Син першу жінку Шуру бросив. Так жалкую, вона хороша була. Син начальничком працював, злигався з помічницею. Я її Анфісою називаю — як розлучницю Анфіску з "Угрюм-ріки". Шурину квартиру банда якась забрала. Сунули їй бумажку перед смертю, розписалася наманяк. Дожно, якийсь укол дали чи пістолет тримали, — припускає. — А онук Діма ще вперед неї вмер від запалення легенів. У Толі стрес приключився: сина поховав, і тут же Анфіска його кинула — з Італії розвод прислала.

1921, 23 жовтня — Катерина Стеценко народилася у Конотопі Сумської обл.
1943 — потрапила на примусові роботи в Німеччину
1945 — опинилася у таборі для військовополонених
1946 — одружилася із Дмитром Шестериком, молодшим на два роки
1949 — народився син Анатолій, за шість років — донька Галина
1961 — чоловік Дмитро загинув під трактором
2001 — помер 23-річний онук Дмитро

Зараз ви читаєте новину «Катерині Шестерик наснилася загибель чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути