середа, 23 січня 2013 07:30

Ірина Четвертних плете іграшки в тролейбусі

Киянка 36-річна Ірина Четвертних 20 років плете іграшки із рогози. Робить їх на замовлення. Продає від 100 до 10 тис. грн.

— Після закінчення школи захопилася плетінням з кольорових дротиків, — розповідає. — На випускний батьки подарували книжку про лозоплетіння. Коли ходила на болота по лозу, нарвала рогози. З неї за два дні сплела слоника. Так захопилася, що всю ніч просиділа за роботою.

Викладає на кухонний стіл двох равликів. Мушлі виготовила з гриба-трутовика.

— На останній виставці всі іграшки розкупили, лише ці лишилися. На продаж роблю бджілок, їжачків, мишок і слоненят. Дітям часто замовляють сплести гойдалку. Часто просять зробити кота чи собаку якоїсь породи. Якось одна жінка замовила басета. Коли відносила замовниці, всі собаки підходили знайомитися — думали, що пес живий. Одна мала бульдожка на задніх лапах за мною кілька метрів ішла, бо хотіла понюхати ніс басета.

— Найдорожчу іграшку, тиранозавра, продала за 1,5 тисячі доларів. Його замовили на подарунок власнику італійської фірми з виготовлення апаратури для різання каменю. З цим тиранозавром мучилася чотири місяці. Всередині був величезний каркас із дротиків. Доки його плела, всі руки подерла. Знайомі казали: "Тобі треба кішку відвести у ветеринарну клініку. Щось із нею негаразд, якщо вона так тебе дряпає".

Приносить носорога, якого почала плести два дні тому. Роги зробила з гарбузових корінців.

— Рогозу збираю на болотах. Одягаю гумові чоботи і водонепроникні штани. Рогоза росте три роки. Для плетіння використовують лише дворічну. Перший рік вона дає  маленькі листочки, а на третій —  випускає качалки. Моя бабуся живе на Житомирщині, то часто збираємо рогозу, коли їдемо до неї в гості. Як побачу зарості, прошу чоловіка зупинити машину. Сама залажу в болото, ріжу рогозу і викидаю її на берег. А він бігає і збирає в мішок. Якось різала по пояс у воді. Мусила на сидіння клейонку підстелити, щоб машину не вимазати болотом. Сушу рогозу в бабусі на горищі. Якось пробувала в квартирі, але від рослини смердить тванню. Чоловік через цей запах спати не може. Цього року заготовили сім мішків. З нею, як із грибами: багато назбирав, а як висушив, вийшла жменька.

На кухню перевальцем заходить кицька Муха. Вона товста, морди за густою шерстю не видно.

— Коли взяли її в сусідів, вона на долоні вміщалася. Часто копіюю свої іграшки з неї. Вона аристократка, бо їсть лапою. Дуже любить родзинки.

Ірина працює екологом в Інституті ботаніки. Іграшки плете в тролейбусі дорогою на роботу.

— Якось у транспорті закінчувала плести їжачка. Підійшов якийсь чоловік, спитав про ціну. Їхав зі мною, доки я цю роботу не завершила. А тоді витягнув з кишені 150 гривень і забрав собі іграшку.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Четвертних плете іграшки в тролейбусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути