вівторок, 01 квітня 2008 17:12

Григорій Килимник зробив криницю із пляшок

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Григорій Килимник із села Бузівка Жашківського району Черкащини до пенсії працював у колгоспі механіком, а його дружина Людмила —помічницею виховательки в дитсадку
Григорій Килимник із села Бузівка Жашківського району Черкащини до пенсії працював у колгоспі механіком, а його дружина Людмила —помічницею виховательки в дитсадку

73-річний Григорій Килимник із села Бузівка Жашківського району Черкащини спорудив тин, криницю, дві вежі із пластикових пляшок. Одну стіну в лазні чоловік виклав пляшками з-під шампанського.

— Ще за радянських часів почав збирати пляшки біля траси Київ—Одеса. Як назбирав тисячу, спорудив обабіч воріт дві вежі, — розповідає господар. — Це довговічний і дешевий матеріал. Його не треба фарбувати, він не іржавіє, як залізо.

У дворі поряд зі справжніми яблунями стоять пластикові пальми.

— Щоб склеїти пляшки, користуюся паяльником та утюгом. Трохи припалю і зліплюю, — розказує майстер. — За фахом я механік сільгоспмашин, закінчував технікум в Охтирці на Сумщині. Мріяв стати економістом, але не вступив на економічний факультет Київського університету. Екзамени складав разом із першим президентом Леонідом Кравчуком та екс-головою Держкомстату Миколою Борисенком. Конкурс був великий: 10 чи 15 чоловік на місце. Вони пройшли, а я не добрав балів, — каже.

Килимник служив у Польщі в складі військ Варшавського договору. Оформляв там кімнату бойової слави. За це старшина  подарував піввідра тюбиків фарби. Деякими чоловік користується й досі.

— Малюю картини, але не продаю їх. Дарую сусідам, дітям, а найбільше онукам: 22-річному Олексію та 20-річному Сергієві. Але вони не часто приїжджають. Дочка Свєта живе  в Озерному на Житомирщині, а син Андрій — у Нижньому Новгороді, офіцер.

Поряд зі справжніми яблунями стоять пластикові пальми

Талант Григорієві Килимнику перейшов від батька.

— Мама працювала в колгоспі, а батько був ветеринаром. Вищої освіти не мав. Проте чуйка була добра: міг швидко оприділити, чим хвора тварина. А ще калоші клеїв із машинних камер і малював гарно, — розказує чоловік.

Дружина Килимника 64-річна Людмила Федорівна до пенсії працювала в дитсадку помічницею виховательки. Жінка знається на травах, робить масаж. Односельці ходять до неї за порадами, як і від чого лікуватися.

— Як побачив Людмилу вперше, влюбився, — обнімає її чоловік. —  Тоді не було подарунків, як зараз. А квітів на полі росло багато. Їх я і дарував.

Веде до лазні, показує одну зі стін. Її викладено пляшками з-під шампанського.

— Всередину кожної засунув новорічний дощик. При заході сонця в дворі все переливається, — хвалиться сільський майстер.

— Григорій без діла не сидить. Плете з соломи капелюхи, дерев"яні ложки вирізає, з насіння картини викладає, — каже Людмила Федорівна. — Як діти були малі, замість ресторанів ми ходили до лісу. Збирали там корінці. Григорій робив із них чоловічків.

1935, 16 березня — Григорій Килимник народився в с. Бузівка Жашківського р-ну Черкащини (раніше — Київщина)
1940 — почав малювати
1954–1957 — служив у Польщі в авіаційному полку Варшавського договору
1963 — вивчився на механіка в Охтирському училищі на Сумщині; працював у колгоспі імені ХХV партз"їзду села Бугрувате Охтирського р-ну; одружився з Людмилою Штангер; народився син Андрій
1974 — головний інженер колгоспу ім. Пархоменка в Бузівці
1968 — народилася донька Світлана
1995 — вийшов на пенсію

Зараз ви читаєте новину «Григорій Килимник зробив криницю із пляшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути