четвер, 12 травня 2022 00:30

Двометрового кота Ігор Матроскін малює чотири години

Одеський вуличний худож­ник 30-річний Ігор МАТРОС­КІН із другом Денисом БІЛИМ малюють на стінах, парканах і закинутих будівлях міста патріотичних котів. На графіті — прапори України, гасла "Слава Україні!", "Разом переможемо", "Доброго вечора, ми з України", "Борщ наш", "Вірю в ЗСУ". Один із котів топче російський паперовий корабель. Іншого зобразили в образі головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Автор: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine
  Патріотичних котів на стінах одеських будівель малюють місцевий вуличний художник Ігор Матроскін із другом Денисом Білим. Захопилися графіті ще в шкільні роки
Патріотичних котів на стінах одеських будівель малюють місцевий вуличний художник Ігор Матроскін із другом Денисом Білим. Захопилися графіті ще в шкільні роки

— На сьогодні по місту є вже 70 котів, — розповідає Ігор Матроскін. — Їх ми малюємо майже рік, бо Одеса вважається міс­том котів. Цих тварин тут люб­лять: їх багато в кожному дворі, є пам'ятники з ними. З початком війни тематика малюнків стала відповідною. Наших чотирилапих називають у місті котами-захисниками. Вони не войовничі, заспокійливі й викликають усмішки. Кожне зображення заряджене на перемогу й підіймає бойовий дух одеситам. Сьогодні сумний привід — малювали кота в образі Степана Тарабалки — майора ЗСУ, пілота, який загинув 13 березня. Біля нього доречний напис: "Небо під замком".

Створювати графіті Ігор Матроскін почав у школі.

— Ми з товаришем тренувалися на занедбаних заводах. Знаходили стіни, де можна малювати, щоб не шкодити. Так відточували навики. Потім у нас був проєкт — зображувати тварин із Червоної книги. Вибирали стіни, які псували вигляд міста — зі штукатуркою, що обсипається, з рекламою наркотиків, — говорить Матроскін. — Зараз усе зосереджене на котах. Інколи самі шукаємо місце для малювання, а часто містяни роблять замовлення. Просять зобразити тварин на їхньому будинку чи паркані.

Використовують спеціальну фарбу для графіті. Вона не обсипається і не вигорає на сонці.

Автор: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine
 

— Щоб намалювати двометрового кота, на матеріал у середньому треба тисячу гривень. З цим виручають благодійники. Зробили стікер із наліпками й даруємо кожному, хто допомагає, — каже Ігор Матроскін. — На процес підготовки стіни та нанесення зображення витрачаємо до 4 годин. Перехожі часто запитують, що буде на закінченому малюнку. Коли дізнаються, що коти, усміхаються. У котів-патріотів є прихильники. Біля них фотографуються, одесити вгадують по свіжому малюнку, де саме він зображений, і шукають це місце.

Ігор Матроскін також розфарбовує військові машини й займається волонтерством: доставляє паливо військовим, розвантажує потяги, що прибули з Європи, розвозить гуманітарну допомогу.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Двометрового кота Ігор Матроскін малює чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути