вівторок, 09 жовтня 2018 00:15

Ярему Гояна поховали поряд із дружиною

Автор: www.day.kyiv.ua
  Ярема Гоян очолював видавництво дитячої літератури ”Веселка” 24 роки. Написав два десятки книжок. За повість ”Таємниця Лесикової скрипки” 1993 -го отримав Шевченківську премію
Ярема Гоян очолював видавництво дитячої літератури ”Веселка” 24 роки. Написав два десятки книжок. За повість ”Таємниця Лесикової скрипки” 1993 -го отримав Шевченківську премію

— Кілька років тому Ярема Петрович потрапив у автомобільну катастрофу, а 2013-го поховав дружину. Це підірвало його здоров'я. На початку літа в трьох номерах тижневика ми друкували останню його статтю. Якось він зателефонував. Почав говорити й заплакав. Сказав, що дуже хворіє, — розповідає головний редактор газети "Слово Просвіти" Любов ГОЛОТА, 68 років, про письменника й видавця 78-річного Ярему ГОЯНА. Помер у столичній лікарні "Феофанія". 30 вересня його поховали на Байковому кладовищі поряд з дружиною Оленою Богданівною.

Ярема Гоян народився в селі Долішнє Залуччя Снятинського району Івано-Франківської області. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у місцевих газетах. 1975-го переїхав до Києва. Очолив відділ культури в газеті "Радянська Україна". За 12 років став головним редактором видавництва дитячої літератури "Веселка".

— До пропозиції працювати у видавництві я спочатку поставився зверхньо — не хотів іти з серйозної газети й займатися дитячою літературою, — згадував Ярема Петрович в інтерв'ю журналу "Країна". — Мій товариш Василь Василашко, який тоді працював у Держкомвидаві, переконав. За півтора року проводили вибори директора видавництва. Колектив обрав мене. Перше, що зробив на посаді директора "Веселки", — ліквідував книгу запису приходу на роботу. То була нікому не потрібна фальш.

Ярема Петрович очолював видавництво 24 роки. У січні 2011-го пішов на пенсію, щоб доглядати за хворою дружиною.

— Я працював у "Веселці" редактором, коли в колектив прийшов Ярема Петрович, — розповідає директор видавничого центру "Просвіта" Василь Клічак, 61 рік. — Він був людяний, "народний" начальник. Зробив структурну перебудову, видав багато забороненого в радянські часи — Олександра Олеся, Володимира Винниченка. У січні 1990-го підтримав "живий ланцюг" у день Злуки УНР і ЗУНР. Народний рух доручив нашому колективу 101-й кілометр житомирської траси. Я поніс до пана Яреми на підпис лист у автотранспортне підприємство з проханням виділити нам автобус. Він спочатку вагався. А потім махнув рукою: "Хай живе Україна". І підписав. Востаннє з ним говорив 11 липня. Зателефонував, щоб привітати з днем народження. Він зрадів, намагався відповідати бадьоро, але в голосі вже чулася слабкість.

Ярема Гоян написав два десятки книжок. 1993-го за повість "Таємниця Лесикової скрипки" отримав Шевченківську премію. Виховав двох синів. Мав онука.

Зараз ви читаєте новину «Ярему Гояна поховали поряд із дружиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути