Ексклюзиви
середа, 12 вересня 2018 14:52

"В один ряд із Тимошенко можна поставити лише Азарова"

Що для України зробила і ще здатна зробити "політична вдова"

"Зараз є всі можливості – через інтернет, телеканали, газети – скласти уявлення про людину, яка йде у президенти. Її життя, біографію можна дослідити. Не вірю, що доросла людина не здатна розпізнати брехуна і крикуна", – каже перший президент України Леонід Кравчук.

Пригадуються рядки з есе Марка Твена "Про занепад мистецтва брехні": "Жодна шляхетна людина, жоден, хто має добрий смак, не може дивитися без сліз на те, як незграбно й неоковирно брешуть сьогодні, перетворюючи високородне мистецтво на дешеву проституцію".

  Олег РОМАНЧУК, публіцист
Олег РОМАНЧУК, публіцист

19 травня позаторік на одному з телеканалів Юлія Тимошенко розповіла зворушливу історію: "Моя мама Людмила Миколаївна народилася і жила в Перещепиному. Це село в Дніпропетровській області. Там мешкала вся її родина. Під час Голодомору в ній загинули багато людей. І моя бабуся з моєю мамою пробивалися, як могли, через заградотряди – лісами, полями, щоб вийти в місто і мати можливість не померти з голоду". Все б нічого. Але Вікіпедія стверджує: мати Юлії Тимошенко Людмила Миколаївна Телегіна, в дівоцтві Нєлєпова, народилася 11 серпня 1937-го в Дніпропетровську. Через чотири роки після Голодомору.

Після такої нахабної брехні члени "Батьківщини" мали б не лише присоромити свого партійного провідника, а й порадити їй навіть не фантазувати про посаду президента. Нічого такого не сталося.

Англійське слово бекґраунд включає життєвий і професійний досвід людини, її інтелектуальний, культурний та освітній рівень. Щоб зрозуміти витоки демагогії "нового курсу", "нових можливостей для кожного", "нової стратегії миру", варто згадати деякі фрагменти бекґраунду "політичної вдови" – за означенням Віктора Ющенка.

За часів прем'єрства Юлії Ти­мошенко український експорт зменшився на 27 мільярдів доларів із 66,95 мільярда у 2008 році – до 39,7 мільярда доларів у 2009-му.

Спільниця Лазаренка у 1995–1997 роках вивела з рахунків своєї корпорації $160 млн на офшорні рахунки Павла Івановича та пов'язаних із ним компаній. Це – за даними американського суду округу Колумбії. Агент ФБР Браян Ерл, який у ­2000-х був ключовою особою в розслідуванні американської справи Лазаренка, згадує: "Юлія Тимошенко була жертвою вимагання з боку Лазаренка і водночас – співучасницею змови з ним. Їхня схема передбачала розвиток бізнесу шляхом корупції".

"Тимошенко була завербована російською Федеральною службою безпеки у липні 1995 року, коли її з чоловіком Олександром затримали в ­аеропорту "Внуково" за контрабанду 100 тисяч доларів. У жовтні 2004-го Службі зовнішньої розвідки України вдалося добути довідку про діяльність Тимошенко як агента ФСБ. Із нею був ознайомлений президент Кучма", – стверджував у вересні 2012-го Григорій Омельченко, колишній нардеп і екс-начальник відділу боротьби з корупцією і організованою злочинністю в Головному управлінні військової контррозвідки Служби безпеки України. За його ж словами: "Ставши главою уряду після парламентських виборів 2007 року, Тимошенко "викручувала" руки президенту Ющенку, щоб він призначив Медведчука віце-прем'єром".

А ось свідчення Олександра Шлапака, колишнього заступника голови Секретаріату президента Ющенка: "Після того як делегація повернулася з Москви з підписаними контрактами, глава держави попросив надати їх йому для ознайомлення. Однак у цьому було відмовлено. Контракти довелося отримувати іншим шляхом. Їх надала служба зовнішньої розвідки".

У лютому 2009 року МЗС України доручило послам пояснити світові "брехню" прем'єра Юлії Тимошенко. У матеріалах, що додаються до циркуляра, наголошується: вона порушила закон, зробивши заяви для преси за результатами засідання Ради нацбезпеки та оборони, матеріали і рішення якого мали закритий характер і містили таємну інформацію. У документі наведено цитати з виступу заступника секретаря РНБО Степана Гавриша перед журналістами: "Прем'єр-міністр діяла недобросовісно і неадекватно. Вона надала інформацію, яка не відповідає дійсності".

Минулого місяця Юлія Тимо­шенко заявила про намір ухвалити нову Конституцію на всеукраїнському референдумі: "Щоб система правління державою не була фальшивою".

Як не пригадати "шедевр" політтехнологів "Україна для людей"? Хтось порадив Януковичу використати у виборчій кампанії це сумнівне, з погляду вкрай суперечливого життєпису Віктора Федоровича, гасло. У виданні "Жаргон преступников" сказано: блатною мовою слово "люді" означає "вори", "публіка, толпа", "порядочная воровская срєда". Тож гасло "Україна для людей" на арґо мало б означати: "Украіна для порядочной воровской срєди".

13 лютого в прямому ефірі телеканалу NewsOne Юлія Тимошенко повідомила, що партія "Батьківщина" бере участь у розробці концепції повернення миру в Україну. Йшлося про застосування миротворчої місії ООН, переведення її на кордон між Україною та Росією, запровадження міжнародної цивільної адміністрації.

І все це, мовляв, питання тижнів, а не років. Ознайомившись із такою концепцією повернення миру в Україну, головний герой російського телесеріалу "Ліквідація" Давид Гоцман зрезюмував би: "Картіна маслом, всє свабодни". Але можна сказати й простіше: все це – від лукавого. Як і девіз Юлії Володимирівни "Нова стратегія миру", що вигулькнув на сіті-лайтах країни.

Україні мир потрібен. Але не будь-якою ціною. Не шляхом укладання принизливих угод. У війни – свої закони, своя логіка. Після нападу ворога можливі два варіанти: капітуляція або всенародна боротьба проти загарбника.

  ”Переконана, що зможу захистити Україну від агресії Росії  та повернути Крим”, – говорила Тимошенко. Звідки така впевненість? Адже 28 лютого 2014-го на засіданні Ради нацбезпеки й оборони  вона закликала не чинити опору агресорові”, – нагадує публіцист Олег Романчук. Художник Володимир Казаневський бачить це так
”Переконана, що зможу захистити Україну від агресії Росії та повернути Крим”, – говорила Тимошенко. Звідки така впевненість? Адже 28 лютого 2014-го на засіданні Ради нацбезпеки й оборони вона закликала не чинити опору агресорові”, – нагадує публіцист Олег Романчук. Художник Володимир Казаневський бачить це так

Війну на Донбасі неможливо закінчити за помахом чарівної "мінської палички", виструганої німцями, французами й росіянами. Україні потрібна перемога. А для цього війну треба назвати війною, не торгувати з окупантами, не брати участі в будь-яких акціях, де присутня Росія, – культурних, спортивних, наукових.

Перш ніж озвучувати прожекти про залучення миротворчої місії ООН в окуповані райони Донецької і Луганської областей, варто "вивчити матеріальну частину". Досі "блакитні шоломи" лише заморожували конфлікти, а не вирішували їх. Усе ще триває місія ООН, що почалася на Близькому Сході 1948 року. Вже майже сім десятиліть аналогічна місія акредитована у Джамму та Кашмірі на кордоні Індії й Пакистану. Із 1964-го "блакитні шоломи" розміщені на Кіпрі. Однак мирової угоди між північною частиною острова, окупованого Туреччиною, з його грецькою частиною досі не укладено.

Аби реалізувати "нову стратегію миру", український політикум має взяти на озброєння кредо російського царя Олександра III: "У всьому світі в нас тільки два вірних союзники – наша армія і флот". Бо, доки існуватиме рашизм і московити, Україна постійно буде загрожена.

Чотири роки тому Юлія Тимошенко заявила: "29 березня на з'їзді проситиму "Батьківщину" офіційно висунути мене кандидатом на найвищу посаду в державі. Переконана, що зможу захистити Україну від агресії Росії та повернути Крим".

Звідки така впевненість? Адже 28 лютого 2014-го на засіданні Ради нацбезпеки й оборони Тимошенко закликала не чинити опору агресорові: "Маємо благати міжнародне співтовариство стати на захист України. Це наша єдина надія. Жоден танк не повинен виїхати з казарми, жоден солдат не повинен підняти зброю, тому що це означатиме програш. Ніякого воєнного стану й активізації наших військ! Маємо стати найбільш мирною нацією на планеті, поводитися, як голуби миру".

2014 року лідерка ВО "Батьківщина" зробила ще кілька цікавих заяв: "Я маю моральне право сказати, що буду боротися з корупцією. Бо аудит Януковича й Азарова пройшла успішно й чесно". "Я зможу розділити олігархічні схеми великих кланових корпорацій і великого бізнесу, й при цьому бізнес залишиться живим". "Я – єдина людина серед лідерів партій, яка показала, як згортати корупцію. Паливно-енергетичний комплекс практично за сім місяців був очищений від неї. Я вважаю, що жоден кандидат із тих, яких знаю, не зможе це зробити настільки якісно, прозоро й чітко, як це зроб­лю я". "Я буду кандидатом української єдності. Я зможу знайти слова й для тих, хто живе на заході, і для тих, хто мешкає на сході України".

Знову згадується Марк Твен: "Ми всі брешемо, ми всі зобов'язані брехати. А отже маємо старанно тренуватися, щоби брехати уважно та продумано – ось чого треба нам усім прагнути. Брехати не з поганою, а з доброю метою. Брехати не на свою користь, а заради вигоди інших. Брехати гуманно, благодійно та життєствердно, а не жорстоко, болісно й зловісно. Брехати елегантно та граціозно, а не грубо й недолуго".

  ”Щоб зрозуміти витоки демагогії ”нового курсу”, ”нової стратегії миру”, варто згадати деякі фрагменти бекґраунду ”політичної вдови”, – пише про Юлію Тимошенко публіцист Олег Романчук. Із ним погоджується художник Дмитро Скаженик
”Щоб зрозуміти витоки демагогії ”нового курсу”, ”нової стратегії миру”, варто згадати деякі фрагменти бекґраунду ”політичної вдови”, – пише про Юлію Тимошенко публіцист Олег Романчук. Із ним погоджується художник Дмитро Скаженик

Усе це насторожувало тоді. Не може не насторожувати і сьогодні. Тим паче в політичному досьє Юлії Володимирівни надто багато темних, досі не прояснених плям.

"Дуже важко знайти великого чиновника, який завдав би більшої шкоди українській економіці, ніж Юлія Тимошенко. З нею в один ряд можна поставити лише Миколу Азарова", – переконаний Андрій Новак, голова Комітету економістів України.

"Тимошенко в економіці – волюнтаристка, – констатує психолог Вадим Васютинський. – У неї не було розуміння суті ринкових відносин. Було натомість бажання взяти все на себе. Так можна керувати бригадою в колгоспі, але не державою".

"Юля – дуже талановита і кваліфікована людина, – запевняє соціальний психолог Олег Покальчук, який свого часу працював у групі іміджмейкерів Тимошенко. – Але радив би не підпускати її ні до яких державних дверей. Крім Генеральної прокуратури. І то – лише коли там з'явиться нормальний прокурор".

"Юлія Тимошенко не володіє ситуацією ні в армії, ні в оборонно-промисловому комплексі, – пише вчений і колишній секретар РНБО Володимир Горбулін. – Це майже неприпустимо для кандидата в президенти й абсолютно неприпустимо для прем'єр-міністра. Якщо вона стане президентом, їй потрібно сильно змінитися. На ненависті не можна нічого побудувати – можна тільки зруйнувати. До того ж Юлія Володимирівна більш авторитарна особистість, ніж треба сьогодні Україні".

"Україні мир потрібен, як повітря". "Я знаю, з ким і як вести переговори про мир". "Про Донбас треба думати не як про окуповану територію, а як про українську землю".

З ким же це Юлія Володимирівна знає, як треба вести переговори? Чи не з тією людиною, з якою 10 літ тому уклала сумнозвісні газові угоди?

Зараз ви читаєте новину «"В один ряд із Тимошенко можна поставити лише Азарова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути