вівторок, 17 березня 2015 12:10

Шокін відмовлявся вести найбрудніші справи за Кучми і Януковича

Автор: фото: УНІАН
  Генеральним прокурором Віктора Шокіна Верховна Рада призначила 10 лютого. До парламенту на його представлення прибув президент Петро Порошенко. Доти Шокін був одним із заступників попереднього генпрокурора Віталія Яреми. Серед пріоритетів назвав розслідування резонансних злочинів колишньої влади та повернення украдених у держави грошей
Генеральним прокурором Віктора Шокіна Верховна Рада призначила 10 лютого. До парламенту на його представлення прибув президент Петро Порошенко. Доти Шокін був одним із заступників попереднього генпрокурора Віталія Яреми. Серед пріоритетів назвав розслідування резонансних злочинів колишньої влади та повернення украдених у держави грошей

Кілька місяців суспільство обурювалося бездіяльністю генерального прокурора Віталія Яреми. Насамперед йому закидали гальмування справ про розстріл Небесної сотні та щодо колишнього президента Віктора Януковича і його оточення. Врешті, Ярема написав заяву про відставку. 9 лютого президент Петро Порошенко її прийняв. Пішли зі своїх посад також три заступники колишнього генпрокурора. А вже наступного дня, за рекомендацією президента, парламент призначив генпрокурором 62-річного Віктора Шокіна. Із Порошенком він знайомий із 2002-го. Перебувають, за свідченням різних джерел, у дружніх стосунках.

У прокуратурі Шокін понад 30 років. Двічі був заступником генпрокурора. За президентства Віктора Ющенка курирував кримінальні провадження проти олігарха Ігоря Коломойського, тодішнього голови Донецької облради Бориса Колеснікова та екс-губернатора Харківщини Євгена Кушнарьова. Втім усі справи були закриті. На новій посаді Шокін розпочав із гучної справи: 14 лютого затримали екс-голову фракції "Партії регіонів" у парламенті Олександра Єфремова. Йому інкримінують зловживання службовим становищем за обтяжуючих обставин та статтею "службове підроблення".

Донька, зять і сват Шокіна працюють в органах прокуратури на керівних посадах.

Чому Петро Порошенко не хоче, щоб у країні був незалежний генеральний прокурор, спроможний реформувати прокурорську систему? Чому знову рекомендував людину, залежну від нього в ухваленні рішень?

Призначення Шокіна свідчить про те, що президент Порошенко не зовсім розуміє вимоги Майдану. ГЛАВА ДЕРЖАВИ НЕ ГОТОВИЙ ЖИТИ ЗА ПРИНЦИПАМИ, ДО ЯКИХ ПРАГНЕ СУСПІЛЬСТВО: без корупції, кумівства і сватівства. Це дратує українців, але Петро Порошенко не сприймає це як серйозну проблему. У країні назріла політична криза через бездіяльність попереднього генпрокурора Віталія Яреми. Глава держави використав її, протиснувши вигідного йому кандидата. Найближчими днями побачимо, чи здатен новий генпрокурор на кардинальні кроки. Насамперед – що робитиме зі своїми родичами, які масово присутні в системі прокуратури.

Богдан ЯРЕМЕНКО, 44 роки, колишній генеральний консул України в Стамбулі

Будь-який президент України відчуває спокусу підпорядкувати собі владну вертикаль. Призначення нового генпрокурора ще й свідчить про умовність провладної коаліції в парламенті. Частина депутатів, які входять до неї, не голосувала за Шокіна. Натомість його підтримав "Опозиційний блок". Проте невеликі зрушення все-таки є. Новий прокурор, у будь-якому разі, не буде такий, як Пшонка. А Порошенко ніколи не стане другим Януковичем. З другого боку, прокуратуру може змінити лише людина, яка ніколи в ній не працювала і яка користується довірою народу. А до того щороку поставатиме питання про чергову відставку керівника Генпрокуратури. Взагалі ж правильно було б переголосувати у Верховній Раді це призначення. Адже зафіксовані процедурні порушення.

Володимир СТУС, 46 років, консультант зі стратегій

Системна біда теперішньої влади полягає у формуванні її складу за принципом "своїх" людей. За понад півроку президентства Порошенка фактор кумівства в ній набув загрозливих масштабів. Такий підхід унеможливлює еволюцію влади, будь-які зміни й реформи. До чого призводять свояцькі призначення, бачимо по "плодах" діяльності голови Нацбанку. ПРИЗНАЧЕННЯ ШОКІНА – СВІДОМЕ ІГНОРУВАННЯ ВИМОГ МАЙДАНУ. Психологічно президент вибудовує навколо себе систему підданців, яким особисто довіряє. Цього психологічного бар'єру він так і не зміг переступити.

Валентин ТОРБА, 33 роки, журналіст

Порошенко хоче, щоб усі залежали від нього. Україна для нього – це величезна фабрика "Рошен", а український народ – наймані працівники. Президента оточують багато "любих друзів". За які заслуги Порошенко призначив пані Гонтареву главою Нацбанку? Хто вона така? Раніше співпрацювали в бізнесі. Президент призначає не за три "П" – професіоналізм, патріотизм, порядність – а за особисту відданість. Тому не варто чекати, що новий генпрокурор Шокін стане ефективним керівником і реформує Генпрокуратуру. Сумніваюся, що розкриє справи про вбивства на Майдані. Що він зможе тепер там розкопати, якщо протягом року сліди знищувалися, а практично всі фігуранти повтікали до Росії? Призначення Шокіна – черговий обман громадськості. Усе зрозуміло: система та сама. ДО ВЛАДИ ПРИЙШОВ ІНШИЙ ЗАГІН ОЛІГАРХАТУ.

Ігор ЛОСЄВ, 59 років, філософ

Шокін – зі старої системи. Він не має бачення реформування прокуратури. Не ставить за мету притягнення до відповідальності винних у розкраданні держави. У відповідь на незадоволення суспільства Віталієм Яремою президент дав сигнал: якісних змін не буде. Ми й надалі житимемо в гнилій і корупційній системі. Можливо, Шокін стане ефективним генпрокурором в якихось незначних справах. Надалі ловитимуть воєнкомів, які беруть хабарі за уникнення від мобілізації. Притягуватимуть до відповідальності якихось даїшників. Але ІНТЕРЕСИ ФІНАНСОВО-ПРОМИСЛОВИХ ГРУП НЕ ЧІПАТИМУТЬ.

Гліб КАНЄВСЬКИЙ, 26 років, політичний експерт

Коли Порошенко призначав Ярему, сподівався, що той швидко зробить те, що від нього очікує суспільство. Бо він не був із прокурорської системи. Минуло вісім місяців, а ефекту від роботи не було. ШОКІН ПОКАЗАВ, ЩО В ПРОКУРАТУРІ БУВ НА СВОЄМУ МІСЦІ. Відкривав справи проти Коломойського, Кушнарьова, Колеснікова. Я дивився матеріали останньої. Якщо б Шокіну дали можливість, він би довів її до суду. Знає, як працює система й може налагодити її на швидке отримання результату.

Ні міністр, ні генпрокурор не можуть самостійно реформувати відомство. Їх весь час завалюють "текучкою". У МВС почалися реформи, бо заступником міністра стала Ека Зґуладзе, яка має бажання й можливості. Але вона не очолює міністерство. Такий самий алгоритм застосовуватимуть і до Генпрокуратури. Хтось займатиметься її реформуванням, а Шокін – демонструватиме ефективність.

Юрій ГРИМЧАК, 49 років, колишній народний депутат

Петро Олексійович обирає тих, з ким йому зручно працювати. А те, що це некомфортно решті 40 мільйонам українців, його не хвилює. ЛЮБИТЬ, ЩОБ ПОРУЧ БУЛИ ЛЮДИ,

ЯКІ НЕ ВМІЮТЬ СКАЗАТИ: "НІ". Яскравий приклад – голова Нацбанку Валерія Гонтарева. Вона сім місяців знищувала золотовалютний резерв держави, а тепер вирішила: потрібно відпускати курс гривні. Якби ж це зробила на початку, зберегла б її від такого падіння.

Євген ЖОВТЯК, 53 роки, колишній народний депутат і губернатор Київщини

Шокін – не найгірший варіант на посаді генпрокурора. За часів Кучми та Януковича він відмовлявся вести найбрудніші справи, жертвуючи кар'єрою. Це свідчить, що в нього є якісь принципи. Щоб говорити, чи може Шокін реформувати прокуратуру, треба дати йому кілька місяців. Показовою буде справа Небесної сотні. Так само – чи обмежуватимуть інтереси олігархів. Ще ж є справа про "вишки Бойка" (екс-міністра енергетики Юрія Бойка звинувачують у тому, що 2011 року держава заплатила за дві бурові установки по $400 млн, коли їх реальна ціна – $200 і $250 млн. – "Країна").

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ, 49 років, колишній народний депутат

Зараз ви читаєте новину «Шокін відмовлявся вести найбрудніші справи за Кучми і Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути