середа, 18 жовтня 2017 14:21

Поправка

3 жовтня Верховна Рада прийняла зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Серед них – поправка нардепа Андрія Лозового з Радикальної партії. За нею граничний термін досудового розслідування тяжких і особливо тяжких злочинів зменшується до півроку, легкої і середньої тяжкості – до трьох місяців, кримінального проступку – до двох місяців.

– Усі нерозкриті справи, зокрема стосовно колишніх чиновників, закриють, оскільки їх розслідують понад рік. Навіть ті, в яких уже встановлені підозрювані, – каже начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк

"Поправка Лозового в кулінарії" – коли готуєш смачний борщ, укинув картопельки, сальця, м'яска, бурячка. Усе – як у людей. А потім хтось приходить і кидає у каструлю кізяк", – коментує Антон Ходза у "Фейсбуку".

 

Поправка – виправлення, прибирання, видужання, – написано у виданому в 1970–1980-х 11-томному "Словнику української мови".

"З блискавичною швидкістю полетіло перо по папері, заповнюючи вузькі паски рівним, чистим письмом,

без перекреслень і поправок" (Іван Франко)

"Як тільки жильці отелю полягають спати, починається поправка і прочистка водопроводів, елеваторів і таке інше" (Леся Українка)

"Веселіше глянула на світ божий Уляна. Дворові жінки утішають її, – а може, дасть Бог, воно оце піде на поправку" (Панас Мирний)

Поправлятися – набувати ваги, повнішати, товстішати, – тлумачить електронний словник української мови.

Поправити здоров'я – підлікуватися.

Поправка – село в Білоцерківському районі Київської області. Розташоване над однойменною річкою за 20 км від райцентру. Має 1169 жителів.

Поправка Джексона-Веніка – додаток 1974 року до закону про торгівлю в США, який забороняв мати зв'язки з країнами, в яких порушуються права людини. "Була ефективним економічним важелем впливу на тоталітарний режим СРСР", – йдеться у статті Вікіпедії. Скасована 2012-го.

Юрій Поправко – 18-річний студент Київського політехнічного інституту, закатований бойовиками 2014-го біля Слов'янська Донецької області. Із чотирма друзями поїхав на Донбас збирати інформацію про терористів. 16 квітня на хлопців звернули увагу. Заманили в пастку між двома блокпостами, оточили й узяли в полон. Бойовики побили Юрія, задушили й кинули в річку Казенний Торець. Юрій Поправко посмертно отримав звання Героя України.

"Поправка-22" – роман американського письменника Джозефа Гелера (1923–1999). Посідає 11-те місце у списку 200 кращих книжок за версією ВВС.

"Події роману розвиваються під час Другої світової війни. Головний герой – льотчик Йоссаріан. Має виконати 25 бойових вильотів – і після цього повернутися додому. Але керівництво збільшує норму. Герой намагається ухилитися від вильотів. Скаржиться на біль у печінці й божевілля. Цього достатньо для відсторонення від польотів, але для звільнення від військового обов'язку необхідно подати офіційну заяву. Однак "Поправка-22" забороняє приймати заяви від божевільних. Йоссаріан гуляє по військовій базі голий, у такому вигляді отримує з рук начальства медаль "За відвагу", йдеться в описі роману.

Поправку на вітер роблять снайпери. Бічний змінює напрямок польоту кулі. На відстані 400 м навіть слабкий вітер зносить її на 23–25 см від цілі. Безвітряна погода буває рідко. Вітер беруть до уваги й на коротких дистанціях стрільби.

Поправини – звичай на Західній Україні. Весільний обряд тут проводять три дні. Першого влаштовують дівич-вечір, другого – весілля й оформлення шлюбу. Третього – гості йдуть на поправини, тобто похмелятися до молодих.

Зараз ви читаєте новину «Поправка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути