середа, 09 жовтня 2019 17:37

Криза затягнеться на кілька років і змінить світовий устрій

– 2008 року Україна пережила болісну економічну кризу. Її досі пам'ятають бізнес і суспільство, – каже економіст Борис КУШНІРУК, 66 років. – Ми мали період економічного зростання. У країну заходили іноземні банки, давали кредити українським, а ті активно проводили валютне кредитування ­населення. Це покращувало фінанси кожного громадянина.

Коли все це зупинилося через кризу, отримали сильний удар по нашій економіці. Почався стрімкий обвал. Справи з експортом погіршилися. Україна має сировинну економіку. Ціна на таку продукцію почала падати. Через це cтрімко зменшилися доходи бюджету. Ці фактори призвели до піке – 2009-го економіка впала майже на 15 відсотків.

Зараз немає роздутих активів, фактич­но відсутнє валютне кредитування для населення. Навпаки – ми очистили банківську систему і цим зменшили ризики, що українці втратять гроші. Такого обвалу, як 11 років тому, не буде.

Однак ми не змогли перекваліфікувати економіку – вона досі залежить від експорту сировини. Рівень падіння ВВП може бути 2–3 відсотки. Є варіант стагнації – економіка не падатиме, але й не розвиватиметься.

Криза може бути затяжною. 2008-го вона тривала кілька кварталів – наступного року економіка України вже почала потроху зростати. Цього разу розтягнеться на кілька років. І, крім фінансових негараздів, призведе до зміни світоустрою. Спричинить політичну дестабілізацію.

Невідомо, як її переживе Європейський Союз. Чи сильно по ньому вдарить вихід Великої Британії. Лишається питання, чи зможуть вони налагодити нові економічні стосунки між собою. Є фактор Італії – її очікує дефолт. Не зрозуміло, чи зможе ця держава далі перебувати в зоні євро. Немає ясності, як на світову економіку вплине торговельна війна між Сполученими Штатами й Китаєм. Чи вдасться сторонам знайти компроміс.

Усі знають, що криза буде, але ніхто не може сказати коли. 14 вересня дрони атакували нафтосховища Саудівської Аравії (відповідальність за напад взяли єменські повстанці-хусити, але у США впевнені, що за атакою стоїть Іран. – Країна). Це шокувало економічний світ. Підприємство "Сауді Арамко", якому належать сховища, – одне з найбільш прибуткових у світі. Щось подібне може стати спусковим гачком для початку кризи.

Україні варто ощадливо ставитися до державного бюджету. Намагатися провести реструктуризацію зовнішнього боргу – розтягнути термін виплати на п'ять-десять років. Так зможемо вберегти себе від дефолту.

Зараз ви читаєте новину «Криза затягнеться на кілька років і змінить світовий устрій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути