четвер, 18 липня 2019 13:46

"Іде війна. Якщо не збираєтеся воювати, залишається капітулювати"

Росія прорвала оборону і далі нищитиме Європу, – каже директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ

Із Москви вперше зняли санкції. Парламентська асамблея Ради Європи повернула їй право голосу в організації. Чому?

– 2014-го обмеження ввели через окупацію Криму. Скасувавши ці санкції, фактично ПАРЄ визнала анексію. Раду Європи створили, щоб не допустити війн на континенті – на базі спільних цінностей, для уникнення протиріч щодо територіальної цілісності країн, їх суверенітету. Тепер Європа наплювала на ці принципи, обміняла їх на російські гроші. Бо від них залежать гонорари і відрядження. Коли Росія припинила діяльність делегації в ПАРЄ, перестала платити внески (заборгувала майже 75 млн євро. – Країна)

Повернувшись як переможниця, РФ задаватиме порядок денний ПАРЄ. І ці 118 голосів депутатів за її повернення означають: вони вітають російську агресію. Москва веде гібридну війну проти всього Заходу. Її завдання: дискримінувати демократичні цінності і знищити європейські структури, покликані захищати їх. Те, що сталося, – велика перемога Росії. Вона прорвала оборону і нищитиме Європу.

ПАРЄ – консультативний орган. Але авторитетний. До його пропозицій дослухаються, а відтак на їх базі приймає свої рішення комітет міністрів Ради Європи і європейські країни. Це означає, що далі піде процес зняття санкцій із Росії.

  Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ, 65 років, конфліктолог-міжнародник, доктор політичних наук, професор. Народився в селі Зайці Котелевського району Полтавської області. Навчався у Київському вищому військово-морському училищі та Військовій академії в Москві. Служив на Тихоокеанському флоті. Капітан першого рангу у відставці. Після розпаду Радянського Союзу перейшов на службу в Центр оперативно-стратегічних досліджень Генштабу Збройних сил України. Працював заступником директора Національного інституту стратегічних досліджень. Директор Інституту зовнішньополітичних досліджень. Професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Одружений, має двох дорослих доньок та онуку. Любить збирати гриби
Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ, 65 років, конфліктолог-міжнародник, доктор політичних наук, професор. Народився в селі Зайці Котелевського району Полтавської області. Навчався у Київському вищому військово-морському училищі та Військовій академії в Москві. Служив на Тихоокеанському флоті. Капітан першого рангу у відставці. Після розпаду Радянського Союзу перейшов на службу в Центр оперативно-стратегічних досліджень Генштабу Збройних сил України. Працював заступником директора Національного інституту стратегічних досліджень. Директор Інституту зовнішньополітичних досліджень. Професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Одружений, має двох дорослих доньок та онуку. Любить збирати гриби

Українська делегація призупинила роботу в ПАРЄ. Їй більше нема чого там робити?

– Рада Європи має втілювати цінності, за які українці вмирали на Майдані й гинуть на фронті у війні з Росією. Якщо повернемося в ПАРЄ, то визнаємо, що окупація Криму була правомірна. Це буде наша капітуляція.

Міністерство закордонних справ має розробити систему контрдій. Одна з них – заборонити спостерігачів від ПАРЄ на наших парламентських виборах (2 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій скасував запрошення для ПАРЄ на спостереження за достроковими виборами в Україні. – Країна). Безумовно, треба припинити свою діяльність там, відізвати посла Дмитра Кулебу. Як можемо повернутися, коли разом із нами шість країн – Польща, Литва, Латвія, Словаччина, Естонія і Грузія – також відізвали делегації?

Маємо працювати в інших організаціях. Є Північноатлантичний альянс, Організація Об'єднаних Націй, Євросоюз, Організація з безпеки і співробітництва в Європі. Не можна фетишизувати політико-дипломатичні засоби забезпечення наших інтересів. В умовах війни дипломатія ніколи не грала провідної ролі. Основними є воєнні засоби. А дипломатія або зменшує негативні наслідки від воєнної поразки, або закріплює перемогу. Чому Росія діє сильно на дипломатичному фронті? Бо враховує закони війни. І виграє. А ми їх ігноруємо.

Що маєте на увазі?

– Ми повинні застосовувати силові засоби дипломатичного тиску. Як вихід із ПАРЄ. Далі треба змінювати зовнішньополітичну стратегію. Вона має базуватися на симетричних заходах. Як діє Росія: Євросоюз запровадив санкції – РФ ввела контрсанкції. А нас грабують і окуповують, а ми звертаємося до міжнародних організацій: звільніть нам кордони від російських військ. Це абсурд.

Ми майже щодня втрачаємо бійців, то вбитими, то пораненими. За час так званого гібридного миру зазнали більших втрат, ніж під час активних бойових дій на Донбасі 2014–2015 років. Це не мир.

Жодні домовленості не подіють?

– Ні, доки Росія не почне зазнавати реальних фізичних втрат і економічних. Для цього потрібні не санкції, а повноцінна міжнародна блокада Росії. Вона можлива, лише коли ми визнаємо РФ стороною, що воює. І змусимо це зробити міжнародну спільноту. Цього Росія боїться найбільше. І тому скрізь позиціонує себе як посередника. Як злякався Лавров, коли президент Зеленський заявив, що не говоритиме з ДНР і ЛНР, а лише зі справжнім винуватцем. Одразу схопилися за Мінські угоди й нормандський формат.

Ні про яких миротворців і звільнення кордону не може бути й мови, поки все вирішуємо у форматі внутрішнього конфлікту. Ми закріпили війну у формі АТО. Тепер почали виходити з цього глухого кута. Але знову – ніякого застосування зброї. Йде війна. Якщо ви не збираєтеся воювати, залишається капітулювати. Генштаб заявляє, що звільнити Донбас воєнним шляхом неможливо. Нам кажуть: там наші громадяни, ми не можемо по них стріляти. Ну тоді кидайте зброю і йдіть у дипломати. Навіщо нам Збройні сили? Стріляти – ваше призначення. Чи, крім як бомбити, немає іншої тактики? Створюйте "котли" противнику, як це робили нам російські війська.

Для цього потрібен наказ згори.

– Потрібні генерали-полководці, а не генерали-миротворці і генерали-комерсанти. Кажуть, не можна воювати, бо там українці. А якщо Росія окупує ще половину країни, що робитимемо? Потрібна стратегія воєнного звільнення наших територій.

Президенту Зеленському закидають бездіяльність і називають повернення Росії в ПАРЄ його першою міжнародною поразкою.

– Що він міг зробити, коли рішення прийняли ще торік? У Західній Європі багато урядів згодні з агресією Росії, головне – бізнес. Якщо окупують Україну – це не їхня справа. Їхня – зберегти Європейський Союз, боротися із глобальним потеплінням і біженцями. Європейська політична еліта нездатна сприймати реальні загрози. За найбільшу вважають мігрантів. Хоча Росія несе війну в усю Європу.

Гібридна війна починається з інформаційної, з підкупу урядів, із діяльності спецслужб, втручання в парламентські вибори, фінансування право- і ліворадикалів, створення хаосу й некерованості всередині. А потім уже з'являються зелені чоловічки. Кінцева фаза – вторгнення. В Україні втілюється фінальний етап, а в європейських країнах – перший.

Росія вибудовує свою п'яту колону в усіх країнах Європи. В Україні вона надпотужна. Представлена кремлівською партією "Опозиційна платформа – "За життя". Створюється медіа-пул із каналів "112", Newsone, ZIK. І все це нині працює на дискредитацію президента. Бо, коли Кремль намагався приручити Зеленського і схиляв до діалогу, він відповів, що діалог будемо вести, коли повернуть до останнього міліметра наш кордон.

Зеленський підписав низку документів, що регламентують організацію оборони країни. Про те, як мають діяти органи влади в умовах війни – парламент, президент, ставка верховного головнокомандувача.

Ми готуємося до повномасштабного вторгнення?

– Маємо бути готові. Це пакет документів, зокрема й про те, як потрібно здійснювати оперативне управління. 17-та стаття Конституції забороняє застосування Збройних сил усередині країни в мирний час. Зеленський повертається до воєнного законодавства і це – правильно.

Сьогодні нас може захистити лише одна система колективної оборони – НАТО. Друге – курс на європейську інтеграцію. Маємо виконувати умови Угоди про асоціацію: імплементувати законодавство, проводити реформи. І третє – війна на Донбасі. Посилювати бойову спроможність, показувати силу в зовнішній політиці. Тоді з нами рахуватимуться всі, включно з Росією.

Париж і Берлін залишаться нашими союзниками?

– Фактично ми втратили союзників політикою невизнання РФ агресором і війни.

Але, якщо не будемо комунікувати з Німеччиною і Францією, Росія зможе вибудувати свою вісь Париж – Берлін – Москва. Матимуть тісні зв'язки і спільні інтереси. Це може розвалити євроатлантичну солідарність і НАТО. Тоді Росія зможе поновити домінування над Європою – сильніше, ніж мав Радянський Союз.

Президент Володимир Зеленський говорив із Емманюелем Макроном і про залучення французького оборонного бізнесу до спів­праці з українським. Стосовно побудови патрульних катерів, систем управління вогнем. Це може відкрити шлях до кооперації українських оборонних підприємств із підприємствами країн НАТО. Тоді й дипломатія буде продуктивніша.

Як використати демарш у ПАРЄ ще кількох країн разом з Україною?

– З ними треба поглиблювати співпрацю і створювати тісні зв'язки. Насамперед – в оборонній сфері. Вибудовувати нові субрегіональні союзи. Адже НАТО також може втратити свої спроможності.

Зараз ви читаєте новину «"Іде війна. Якщо не збираєтеся воювати, залишається капітулювати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути