середа, 08 листопада 2017 18:39

Гарбуз

У ніч на 1 листопада відзначають Геловін – День усіх святих. Походить від кельтських святкувань жнив. Головний

його символ – ліхтар Джека, грішника, якого не впустили ні до раю, ні до пекла. Його роблять із гарбуза. Вичищають серцевину, вирізають зловісне усміхнене обличчя і всередину поміщають запалену свічку. Таким нібито Джек підсвічував собі дорогу. Вперше світильники з гарбузів на Геловін

почали використовувати у Великій Британії в ХІХ столітті.

Звідти традиція поширилася по всіх англомовних країнах

Гарбуз – із латинської Cucurbita – перекладається як "круглий огірок". Має повзуче стебло, п'ятилопатеві листки та великий жовтий цвіт. В Україні поширені три види гарбуза – звичайний, великоплідний (або волоський) та мускатний. Насіння до Європи з Південної Мексики наприкінці ХV ст. завіз іспанський мореплавець Христофор Колумб.

Українське слово "гарбуз" запозичене з тюркських мов. Із перської перекладається як "ослячий огірок".

 

Давати (дати, підносити, піднести) гарбуза – означає відмовляти тому, хто сватається, пише виданий Інститутом мово­знавства у 1970–1980-х словник української мови.

"Сватало її багато парубків, так вона всім гарбуза давала" (українська народна казка).

"Адже він тебе сватав, та ти піднесла йому печеного гарбуза?" (Квітка-Основ'яненко).

Дістати (з'їсти, покуштувати) гарбуза – одержати відмову під час сватання.

"Стецько, діставши гарбуза від Уляни Шкуратової, пішов зі Слобожанщини аж на Львівські землі" (Остап Вишня).

Слово стало легкою лайкою: "гарбуз твоїй матері", "гарбуз батькові твоєму печений", "гарбуз мамі, а татові – диня". Застерігали: "Глядіть, щоб вам гарбуза не піднесли", "Коли б вам гарбуз не покотився". Бажали: "Бодай вам гарбуз стелився".

Гарбуз у давніх українських піснях є символом господаря, голови роду і самого роду: "Хто любить гарбуз, а я люблю дині. А хто любить господаря, а я – господиню". Або: "Котиться гарбуз по городу, питається свого роду: "Ой чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?"

У міфології Східної та Південно-Східної Азії поширена думка про походження їхніх предків від гарбузів.

Гарбузи сіють у вівторок, за народним повір'ям. Вірять, що це – чоловічий день, коли треба сіяти й садити городину чоловічого роду.

Пляшковий гарбуз, або гарбуз-горлянка, – лагенарія – з латинської мови Lagenaria siceraria – рід рослин сімейства гарбузових. Росте у тропіках. Із них виготовляють посуд, трубки для куріння, музичні інструменти, іграшки. Зі стебел плетуть капелюхи і корзини. З насіння чавлять харчову олію. В їжу можна вживати тільки молоді плоди, довжина яких не перевищує півметра.

Річка Гарбузина згадується в козацькому літописі Самійла Величка XVII–XVIII ст.: "Гарбузина іде в Мертвовод. На ній також вода є, а з дровами трудно. Перехід же через неї неважкий".

"Перетворення божественного Клавдія на гарбуз" – твір давньоримського філософа Сенеки-молодшого. У ньому філософські міркування поєднуються з пародійною сатирою.

"Натюрморт із гарбузом" написав художник Хуан Санчес Котан (1560–1627). Картину "Натюрморт із керамічним посудом, гарбузом та капустою" створив Крістофоро Мунарі (1667–1720), а "Врожай гарбузів у Мальвала" – Франсуа Маріус Гране (1775–1849).

Гарбузівка – назва чотирьох українських сіл. На Тернопільщині є село Гарбузів, а на Харківщині – Гарбузи.

Прізвище Гарбуз мають 7455 жителів України, за даними інтернет-довідника Nomer.org.

45-річний Юрій Гарбуз очолив Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію 29 квітня торік. Доти керував фермерським господарством, кінним театром і райрадою на Луганщині, був нардепом від фракції "Блок Петра Порошенка".

Гарбуз -гора – народна назва Габсбурзької гори в Чернівцях. Тут розміщувалася резиденція митрополитів. Сьогодні це – Національний університет ім. Юрія Федьковича. Її звели у ХІХ ст. після входження Буковини до складу Австро-Угорщини, в якій правила династія Габсбургів. До того це був район Домінік, або Панська гора.

Кабаца – від галісійського Cabaza – гарбуз – ударний дерев'яний музичний інструмент із гарбуза. Подібний до маракасів, але більших розмірів. Інструмент тримають за руків'я у лівиці і б'ють по ньому напіввідкритою правою долонею.

Корпус із гарбуза має ситар – індійський струнний щипковий інструмент із родини лютневих. Має сім основних і 13 резонансних струн. Звук отримують за допомогою медіатора.

Гарбузову кашу варять на воді або молоці. До м'якоті додають рис, манну або кукурудзяну крупу.

Крем-маска для рук із гарбуза робить шкіру ніжною. Натирають м'якоть і змішують із персиковою олією. На чайну ложку тертого овоча потрібно стільки ж олії. Суміш наносять на руки й одягають гумові рукавички – на годину.

Гарбузи сприйняли за міни німецькі солдати, які 1942 року підійшли до селища Дубровиця на Рівненщині. Їх розвішали на дерев'яних опорах від підірваного мосту через річку Горинь місцеві жителі. Це на тиждень загальмувало роботи з відновлення мосту. Гітлерівці були впевнені, що всередині гарбузів заховані міни сповільненої дії.

Овоч вагою 1191 кг презентував торік на європейському чемпіонаті гарбузів у Німеччині 23-річний бельгієць Матіс Віллемійнс. Це – світовий рекорд.

Пам'ятник гарбузу як символу краю стоїть у місті Гола Пристань на Херсонщині. Встановили його позаторік.

Фестиваль-ярмарок кулінарного мистецтва "Свято гарбуза" відбувся 4 жовтня 2017 року в Чернівцях. Відвідувачів частували гарбузовим пуншем, гарбузовими цукерками "Остап і Одарочка", запіканками, панакотою та гарбузово-кавовим напоєм.

Зараз ви читаєте новину «Гарбуз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути