середа, 10 червня 2020 16:41

"Доки друзі Зеленського не очолювали СБУ - їхня підзвітність не була проблемою"

Президент Володимир Зеленський подав зі статусом "невідкладний" законопроєкт №3196, що засекречує майнові декларації керівництва Служби безпеки України. 20 травня Верховна Рада відправила його на доопрацювання. За нинішнім законодавством, керівники спецслужби до 1 червня мали оприлюднити інформацію про свої статки на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Восени 2019 року Зеленський підписав закон, який зобов'язав керівництво СБУ подавати декларації на загальних засадах, окрім засекречених агентів.

  Ярослав ЮРЧИШИН, 39 років,  перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради
Ярослав ЮРЧИШИН, 39 років, перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради

Журналісти знайшли голову Служби безпеки України Івана Баканова серед засновників і керівників іспанської будівельної фірми.

Це порушення антикорупційного законодавства. ДОКИ ДРУЗІ ЗЕЛЕНСЬКОГО НЕ ОЧОЛЮВАЛИ СБУ - ЇХНЯ ПІДЗВІТНІСТЬ НЕ БУЛА ПРОБЛЕМОЮ. А тепер президент змінив позицію. Хоча на виборах і одразу після них говорив, що всі мають бути відкриті.

Керівництво СБУ досі контролює підрозділи "К", що займаються економічними справами. І вони вперше ЗМУШЕНІ ПОКАЗАТИ СТАТКИ.

Ці підрозділи Зеленський теж обіцяв ліквідувати. Та поки що не зробив жодного кроку.

Зараз декларації подадуть усі, та не факт, що покажуть усе майно. Ще ж треба довести, що воно належить декларанту чи його родичам.

Рівень професійності в команді Зеленського - низький. Підставити його такими лобістськими речами легко. Можливо, юристи Офісу президента упустили цей момент. Мають шанс поправити під час доопрацювання законопроєкту.

УКРАЇНА БРАЛА ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ПЕРЕД МІЖНАРОДНИМИ ПАРТНЕРАМИ ЗА ПІВ РОКУ РОЗРОБИТИ РЕФОРМУ СЛУЖБИ БЕЗПЕКИ. ЧАС ВИЙШОВ. Тепер щоразу, коли ведемо переговори про підтримку у протидії російській агресії, представники НАТО запитують прямим текстом: "Де реформа?" Якщо це будуть зміни на засадах спецслужб країн НАТО, у нас з'являться широкі можливості. Якщо ж замість якісного закону перепишуть назву підрозділів чи приховуватимуть декларації, це сповільнить і без того не надто активну співпрацю у безпековій сфері

Зараз ви читаєте новину «"Доки друзі Зеленського не очолювали СБУ - їхня підзвітність не була проблемою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути