четвер, 24 травня 2018 12:58

Дати спокiй

"Мені вже кілька днів не дає спокою ситуація: сиджу на зупинці транспорту, на ній людей 15. Підходить хлопець із гітарою, сідає, починає співати із заплющеними очима. Співає гарно. Пісня "Я – солдат" гурту 5'nizza. Тверезий. Ну, може пляшку пива пропустив, не більше. І співає дуже гарно. Не знаю, як реагувати, коли завершить співати. Грошей він не збирає, просто теж із компанією жде автобус. Я була налаштована поплескати – бо ж гарно співав. Оглядаюся на людей – а не всім зайшло. Хтось у телефоні сидить, хтось – у сумці нишпорить, хтось демонстративно повернув голову в інший бік. І чувака ніби не бачать. Бо він співає про війну. Біля мене сидить жінка і видає: "Павазвращялісь, кантужениє. І пают мнє вот ето тєпєрь. Зачєм мнє ето слушать?! Лучше б нє вазвращялся! Сколько же ета вайна может прадалжацца?!"

Сиджу і не знаю, що казати. Він нічого нікому поганого не сказав. Просто гарно заспівав пісню про солдата. І все. Чого ж так не люблять військових? Чого їх асоціюють із війною, а не із захистом та спробою створити мир? Зі смертю, а не з життям?" – пише у Facebook журналістка 24-річна Людмила Кліщук

Спокій – відсутність руху і шуму, нерухомість, тиша, – вказано у 11-томному "Словнику української мови", виданому у 1970‑1980 роках. "Тепла розкішна ніч вкривала землю й розливала спокій на усе, що животіло й дихало на землі" (Іван Нечуй-Левицький).

Має інше значення – стан душевної рівноваги, відсутності хвилювань, сумнівів, клопотів. "Люди мені так обридли, що ще й досі з трудом переношу їх, і тільки безлюддя дає мені спокій" (Михайло Коцюбинський).

Автор: Володимир Казаневський
 

Дай спокій – вигук, яким вимагають припинити якусь надокучливу роботу або розмову. Ще виражає прохання про спокійне існування і повернення в стан душевної рівноваги.

"Тинцю! Чого ти причепилася до мене? Дай мені спокій, прошу тебе!" (Іван Франко).

Загубити спокій – жити в постійних турботах, клопотах, у тривозі.

"Того дня, коли Павло знайшов троянду в чагарниках, він загубив свій спокій" (Михайло Томчаній).

Не давати собі спокою – жити в напруженні фізичному й моральному.

"От тепер і старій Мотрі таки спочинок буде, а то сердешна мати не знала спокою ні вдень, ні вночі" (Панас Мирний).

За релігійними поняттями, "вічний спокій" – життя в раю після смерті.

"Подайте милостинку убогому каліці за спасення своєї душі, за вічний спокій своїх родителів" (Іван Нечуй-Левицький).

Є ще ототожнення "вічного спокою" зі смертю.

"Не думала про рай, хай Бог пошле дітям просте селянське щастя, а їй хоч і зараз вічний спокій" (Михайло Стельмах).

"Іти на спокій" означає помирати.

"Гафурі пішов уже на спокій. Але перед смертю своєю він шаблю ненависті класової молодшому поколінню поетів передав" (Павло Тичина).

"Іди в спокої" казали в давнину, бажаючи щасливої дороги.

"Прощай, Семпронію. Іди в спокою" (Леся Українка).

Коли хочуть вказати на надзвичайну врівноваженість, незворушність та стриманість, вживають вислів "олімпійський спокій". Вираз пішов із міфів про давньогрецьких богів, які жили на горі Олімп. Вони не переймалися проблемами людей.

Спокій – період без воєн, громадських заворушень та хвилювань. Період миру і порядку.

"Спокій буде на землі, як не стане паліїв війни" (українське прислів'я).

Доба "золотого спокою" період від 1638 до 1648 року. Названий так польськими поміщиками через відсутність козацько-селянських виступів. Потім почалася національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького (1595–1657).

"Спокій" – український мистецький гурток, оснований 1927-го студентами Академії мистецтв у Варшаві. Його очолив художник із Буковини Петро Мегик (1899–1992). У 1928–1939 роках гурток влаштував 13 мистецьких виставок, зокрема, дві пересувні на Волині, видав альбом "Дереворити", "Книжкові знаки Ніла Хасевича".

Фірма "Спокій" – створена 3 листопада 1993 року в ­Харкові. Починала з виготовлення вхідних металевих дверей. Через два роки з'явилась така торгова марка. Має представництва в Полтаві та Одесі.

Садиба "Гірський спокій" у центрі села Шешори Косівського району на Івано-Франківщині розташована біля лісу й річки Пістинька. Пропонує номери для туристів у дерев'яних котеджах. Влаштовують екскурсії в гори і риболовлю.

Арт-майстерня "Дайте Спокій" діє у Луцьку. Навчають виготовляти гончарні вироби. Зокрема – чорно-димлену кераміку. Її випалюють без доступу повітря, тому виходить дуже темна.

Олаф III Спокійний (1050–1093) – король Норвегії. Розбудовував міста, сприяв розвитку торгівлі й ремесел. Утвердив правову систему. 1070-го заснував місто Берген, яке 229 років було столицею Норвегії.

"На Україні лад і спокій" – пісня рок-гурту "Брати Гадюкіни". Звучить у художньому фільмі "Вперед, за скарбами гетьмана".

Зараз ви читаєте новину «Дати спокiй». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути