четвер, 10 квітня 2014 12:57

"Як любов може минати, коли вона з'явилася?", - Наталка ДІДЕНКО, 52 роки, синоптик

У мені – поєднання двох класичних частин України: батько ­родом із Карпат, мама – з Полтавщини. Тато – бойко. Це єдина з ­етнографічних груп в Україні, яка ніколи не йшла працювати в найми, батраками. І в мені цього трохи є. Від батька перейняла любов до пісні, вміння цінувати своє і пишатися тим. Від мами – контактність і глибоку віру в добрих людей.


Дитину треба шалено любити, аж залюблювати. Коли вона до 5 років має стільки любові, потім здатна комусь її віддавати.


Шок був, коли мене вперше вдарили. У першому класі після уроків пішли з однокласником до лікарні в інший район Києва – провідати його маму. Нікому не сказали. Нас не було 3 години. Коли повернулася додому, мама мене вдарила. До і після цього – ніхто ніколи.

  Наталка ДІДЕНКО.  Народилася 15 квітня 1961 року в селищі Копайгород Вінницької ­області. Батько Василь Онаць – геолог, мати Віра Дяченко – вчителька. ”Моє місце народження – завжди в нашій сім’ї привід для реготу. Батьки їхали в Київ, а тут маму дорогою, як кажуть, прикрутило. Вдруге в Копайгороді я побувала через 50 років – на мій ювілей чоловік зробив подарунок, організував туди вояж”. 1978 року закінчила столичну школу № 117 імені Лесі Українки. ”Коли вчилася в 10-му класі, до нас у гості прийшли знайомі зі своєю родичкою. Вона працювала авіаційним синоптиком і так захоплено розказувала про цю професію, що я теж захотіла”. Вступила до Київського державного університету імені Шевченка на географічний факультет, кафедра метеорології. Від 1983-го по 2000-й – синоптик у Гідрометцентрі. Вела прямі ефіри на радіо. У 40 років перейшла на телебачення як редактор-метеоролог. Працювала на ”Новому каналі”, Першому національному, ”Інтері”, ”1+1”, UBR, ”Погода ТБ”, ”Сіті”. Консультувала агрохолдинги. Із 2013 року – головний синоптик порталу Opogode.ua. Чоловік Сергій, 46 років, працює в меблевому бізнесі. Любить подорожувати. Збирає і відновлює вишиванки. У гардеробі їх – понад десяток. Має кота Апельмона, який важить 7 кілограмів. Порода – британський короткошерстий. Кличка утворена від слів ”апельсин” і ”лимон” – шерсть має забарвлення, як поєднання кольорів цих фруктів. Знявся у багатьох телесюжетах. Живе в Києві
Наталка ДІДЕНКО. Народилася 15 квітня 1961 року в селищі Копайгород Вінницької ­області. Батько Василь Онаць – геолог, мати Віра Дяченко – вчителька. ”Моє місце народження – завжди в нашій сім’ї привід для реготу. Батьки їхали в Київ, а тут маму дорогою, як кажуть, прикрутило. Вдруге в Копайгороді я побувала через 50 років – на мій ювілей чоловік зробив подарунок, організував туди вояж”. 1978 року закінчила столичну школу № 117 імені Лесі Українки. ”Коли вчилася в 10-му класі, до нас у гості прийшли знайомі зі своєю родичкою. Вона працювала авіаційним синоптиком і так захоплено розказувала про цю професію, що я теж захотіла”. Вступила до Київського державного університету імені Шевченка на географічний факультет, кафедра метеорології. Від 1983-го по 2000-й – синоптик у Гідрометцентрі. Вела прямі ефіри на радіо. У 40 років перейшла на телебачення як редактор-метеоролог. Працювала на ”Новому каналі”, Першому національному, ”Інтері”, ”1+1”, UBR, ”Погода ТБ”, ”Сіті”. Консультувала агрохолдинги. Із 2013 року – головний синоптик порталу Opogode.ua. Чоловік Сергій, 46 років, працює в меблевому бізнесі. Любить подорожувати. Збирає і відновлює вишиванки. У гардеробі їх – понад десяток. Має кота Апельмона, який важить 7 кілограмів. Порода – британський короткошерстий. Кличка утворена від слів ”апельсин” і ”лимон” – шерсть має забарвлення, як поєднання кольорів цих фруктів. Знявся у багатьох телесюжетах. Живе в Києві


Малою в гастрономі бачу: на прилавку лежать 5 копійок. Покупців нема, і продавщиця десь відійшла. Я стояла як укопана й не могла відвести погляду від тих грошей. Але встояла. Переборола лукавого.


Першу закоханість відчула у сьомому класі. З телефонного автомата дзвонила однокласникові. Так кортіло почути його голос.


У шлюбі головне – спільний дух. Якщо живеш із людиною іншого духу – то вже угода.


Кажуть, штамп у паспорті нічого не змінює. Змінює! Це велика відповідальність. Багато людей живуть цивільним шлюбом, і це їхнє право. Мені більше підходить класична форма – ми розписувалися і вінчалися. Якщо одружуєшся, чому не готовий повінчатися? Значить, тебе щось гризе. То нащо одружуватися?


Знаю багато жінок, які не є дуже інтелектуальні, начитані, але – мудрі. Вони випромінюють якесь внутрішнє світло. А доглянута жінка чи недоглянута – то другорядне.
Краса – поняття відносне. І невродлива людина в якісь моменти буває прекрасна. А красуня може бути дуже неприємна.


Аж нудить, коли бачу фото м"язистих, накачаних чоловіків. ­Мужчина, звісно, має дбати про фігуру. Але насамперед – бути розвинений інтелектуально, відповідальний, ерудований. Ти маєш його за щось поважати. Він повинен уміти те, чого не ­вмієш ти. Тоді інстинктивно відчуваєш захист.


Молодою не задумувалася про шлюб. Життя йшло, як ішло. Не переймалася, що всі подруги повискакували заміж. Знала, моя пара мене знайде. І от у 32 зустрілася із Сергієм. Одразу відчула – він мій. Раптово виникло відчуття рідності.


Гроші – це незалежність. Можливість подорожувати, вживати якіснішу їжу, бути щедрим другом чи подругою.


Українці не такі бідні, як плачуться. Нам бракує здорового німецького прагматизму. Прийдіть до будь-кого на день народження – стіл ломиться. А на чомусь іншому, важливішому, економлять.


Старості не боюся. Аби тільки не хворіти.


Подорож, що перевернула світ, – поїздка до Алжиру. Найбом­безніше враження – це тамтешнє весілля. На нього запрошують тільки жінок. Що багатша молода, то довше триває свято. Музика така, що мертвого підніме. Така повага нашим жінкам і не снилася. Коли мати щось каже, всі замовкають.


Багато жінок мріють, щоб чоловік мив посуд. Навіщо? Хай ­займається своєю роботою.


У чоловіка має бути почуття гумору. Без нього – катастрофа.


Жінка – абсолютно земне створіння. А от небесне – то чоловік.

Через невинесене сміття люди сваряться. Зруйнувати шлюб через побутові дрібниці? Не розумію. Може, берегти не хотілося або не було чого берегти.


Не кожному так пощастить: бути щоденно потрібним завдяки своєму фахові. Хоч би як сміялися із синоптиків, усе одно всі цікавляться погодою на сайтах, у телефонах, дивляться по телевізору, слухають по радіо. Зруйную стереотип: за статистикою, справджуваність прогнозів по Києву на добу і на три доби сягає 90–95 відсотків.


Перевіряю свої прогнози завжди. Раптом щось не так іде, я ж себе згризу, ніч не спатиму.


Зараз багато народних синоптиків – якщо це комусь подобається, справджується, я завжди за різноманіття. Але за що ми цінуємо професіоналів? За те, що вони освічені, набули досвіду і люблять свою роботу. Ці три складові й дають найкращий результат.


Аби сімейний клімат був комфортний, щоб середня температура була 20–22 градуси, а вітер 3–5 метрів на секунду, і щоб було сухо, але не занадто, – треба двоє. Якщо одна людина старається дмухати благословенними вітрами, а друга наганяє морози – нічого не вийде.


Дуже люблю українські пісні. Співала в хорі "Щедрик" і дитячому хорі Оперного театру. Колись ми з чоловіком везли маму і двох її сестер до Полтави, вони сиділи позаду в машині й цілу дорогу співали. Цілу дорогу! Я боялася дихнути. У мене бігли сльози.


Не хотіла би бути солісткою. Співала б у тріо чи квартеті, а в ідеалі – у хорі. Гармонія, яку відчуваєш, коли правильно ­попадеш у ноту, – це найвище задоволення. В егоїзмі його не буває.


Люблю читати. Недавно перейшла на електронну книжку. Батько колись сказав: "Людина, яка за день не прочитає хоча б однієї сторінки художньої книжки, ніколи не доб"ється життєвого успіху".


Якщо сильно чогось хотіти, бажання здійснюється. Тільки треба точно знати, чого хочеш, і точно формулювати. Це, як у Тарковського в "Сталкері": "Ти проси те, чого насправді хочеш, а не "мира во всем мире".


Є багато людей, які тебе люблять, і ти це відчуваєш. Але тільки батьки люблять за те, що ти просто є.


Напевно, раз на тиждень про щось дуже шкодую, бо щось не так зробила.


Зрада – це найболючіше відчуття. Наче хтось ударив під дих, і все – не можеш дихати, ціпенієш. Та врешті це виводить тебе на позитивний результат. Якщо закінчується дружба – дуже шкода. Але з віком це коло вужче й вужче. І залишається в ньому найвартісніше. Без зради не зазнаєш сильного морального удару, страждання. А отже – не очистишся.


Коли слухаю автентичну полтавську пісню або коли справжні музики з Карпат грають – моментально сльози. Ніякий інший народ не має стільки народних пісень і такої кількості вишивок.


Треба намагатися говорити те, що думаєш. Але, як вважає моя знайома, якби кожен казав те, що думає, то що було б із цим світом?


Багато хто не розуміє, як нам пощастило, що живемо в цікаві часи: із дуже страшного перейшли до страшного, потім до поганого, потім – до кращого і ще кращого. І це протягом одного покоління.


Здається, мова бідніє. На початку 1990-х був вибух, українська почала відроджуватися й поширюватися. Зараз знову є намагання загнати нас і мову в якесь гетто.


Ознаки часу – шашлики, шансон, швондери.


Як любов може минати, коли вона з"явилася?

Зараз ви читаєте новину «"Як любов може минати, коли вона з'явилася?", - Наталка ДІДЕНКО, 52 роки, синоптик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути