четвер, 11 квітня 2019 14:05

Закон про мову ухвалять до кінця квітня

Закон про мову ухвалять до кінця квітня
Роман Матис вважає, що в парламенті вистачить голосів для ухвалення мовного закону. Фото: dyvys.info

Закон про мову ухвалять до кінця квітня.

"З-поміж депутатів є вже домовленості. Закон приймуть у цьому місяці. Публічно дату не оголошують, щоб опоненти не нашкодили", - повідомив Gazeta.ua громадський діяч Роман Матис.

Результати першого туру виборів не вплинуть на голосування за законопроект.

"Серед співавторів законопроекту були представники всіх демократичних фракцій у парламенті, і позафракційні. Попри деякі розбіжності, в питанні мови вони одностайні. Тому більшість для затвердження закону у Верховній Раді як була, так і залишається", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб не було соромно перед онуками - Забужко звернулася до Верховної Ради

"Порошенко впливає на депутатів і підтримує мовний закон. Під час першого читання був спротив від його фракції, коли хотіли провести свій закон. Але він ще сирий, недопрацьований. Вони погодилися і дали голоси за даний проект. Усі бачать, що закон мегаадекватний. Виписаний із почуттям міри й на захист позицій державної мови. Тому фракція президента повинна його підтримати і вдруге", - розповів Матис.

28 лютого парламент почав розглядати у другому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. Єдиною державною мовою є українська.

Публічне приниження чи зневага української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Закон про мову ухвалять до кінця квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути