Ексклюзиви
четвер, 28 лютого 2019 23:52

"Це величезний шанс" - депутати взялися за довгоочікуваний закон

"Це величезний шанс" - депутати взялися за довгоочікуваний закон
Депутати взялися за проект мовного закону Фото: unian.ua

Верховна Рада розпочала розгляд проекту мовного закону. Це сталося під кінець робочого дня. Тому виступити встиг лише один депутат. Після нього засідання закрили.

"Запропонований закон - основа буття держави і нації. Ним ми вдаримо в саму серцевину "русского мира", який хотів знищити Україну. В умовах боротьби за незалежність, мова набуває першочергового значення. Це питання безпеки. Не дозволимо звести нас на манівці. Маємо історичний шанс повернути справедливість. Цього сотні років чекали українці, яким забороняли їхню мову", - розпочав розгляд голова парламенту Андрій Парубій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українською заговорять всі - від депутатів до поліцейських: як збираються вирішити мовне питання

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький зазначив, що до прийнятого у першому читанні законопроекту було подано 2082 правки. 1233 з них відхилили, решта врахували повністю або частково.

"Робоча група рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект 5670-д в редакції запропонованій комітетом. Чесні громадяни розуміють, що прийняти мовний закон до президентських виборів - це величезний шанс. Зараз наражаємося на небезпеку мати реванш негідників і колонізаторів", - каже Княжицький.

Розгляд законопроекту продовжать на наступному тижні.

4 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про мову №5670-Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Єдиною державною мовою, за документом, в Україні є українська.

Публічне приниження чи зневага української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «"Це величезний шанс" - депутати взялися за довгоочікуваний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути