неділя, 14 липня 2024 18:15

"На заборі он тоже написано" - в Одесі поліція відмовилась виконувати мовний закон - відео

"На заборі он тоже написано" - в Одесі поліція відмовилась виконувати мовний закон - відео
В Одесі співробітники патрульної поліції проігнорували закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Фото: t.me/ganul93

В Одесі співробітники патрульної поліції проігнорували закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це повідомив громадський діяч Дем'ян Ганул.

Він розповів, що у неділю, 14 липня, в Одесі біля готелю "Чорне Море" охоронець/паркувальник відмовився обслуговувати клієнтку українською мовою.

"Ви повинні говорити українською, ви на роботі", - каже чоловіку жінка на відео.

На що паркувальник відповідає: "Я нє павінєн гаваріть на украінскі". Каже, що він говорить "на рускам".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Дем'ян Ганул повідомив, що зробив виклик на 102.

На відео співробітник патрульної поліції Сергій Анзін на зауваження, що послуги в Україні надаються державною мовою заявив, що паркувальник "не на держслужбі".

"Він на роботі, він послуги надає в Україні", - відповіли поліцейському.

Інша поліцейська, яку звати Вікторія Бузило, заявила: "Та нема там такого. На заборі он тоже написано і ви вірите цім істочнікам".

Стаття 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" говорить: "Мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова".

У законі сказано, що підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи - підприємці, інші суб'єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою.

Державною мовою в Україні є українська мова.

"Сергій та Вікторія - приклад некомпетентності правоохоронців Одеси, вони не знають законів, та не вміють елементарно спілкуватися з людьми. Публічно звертаюся до керівництва патрульної поліції: навчіть ваших підлеглих мовного закону. Патрульна при виконанні службових обов'язків порівнює мовний закон з надписом на паркані", - прокоментував Дем'ян Ганул.

"А щодо ватного паркувальника, ще повернемося, встановлюємо власників стоянки, чи вона законна взагалі", - додав він.

Також Дем'ян Ганул нагадав, що керівником управління патрульної поліції в Одеській області є Руслан Рубан.

"Дивно, що досі ніхто з керівництва поліції не прокоментував інцидент з патрульними, які не знають законів України", - сказав Ганул.

Також у дописі він звернувся до уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня. "Хочу, щоб на цю ситуацію звернув увагу особисто Тарас Кремінь, толерувати порушення закону не можна, тим більше, від представників поліції", - сказав громадський діяч.

У першому півріччі цього року до уповноваженого із захисту державної мови надійшло 1062 звернення громадян про порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

15% звернень громадян стосувалися порушень під час обслуговування, 7% - у сфері надання інформації про товари і послуги. 29% звернень стосувалися відсутності стартової української версії сайтів інтернет-магазинів і вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів.

Зараз ви читаєте новину «"На заборі он тоже написано" - в Одесі поліція відмовилась виконувати мовний закон - відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути