Ексклюзиви
середа, 02 грудня 2020 12:41

Наркобарона застрелив снайпер

Наркобарона застрелив снайпер
Колумбійські спецназівці біля трупа Ескобара / Wikipedia

2 грудня 1993-го колумбійські й американські спецназівці вбили наркобарона Пабло Ескобара.

Пабло Ескобар народився 1 грудня 1949 року в колумбійському Ріонегро, в сім'ї фермера і шкільної вчительки. Більшу частину молодості проводив у бідних кварталах колумбійського мегаполіса Медельїн. Крав надгробки з місцевого кладовища і, стираючи написи, продавав панамським перекупникам. Продавав сигарети і марихуану, підробляв лотерейні квитки. Створив банду і крав дорогі авто для продажу на запчастини. 1971-го банда зайнялася рекетом. Грабуючи в багатих, будував біднякам дешеве житло, і авторитет у Медельїні ріс. У 22 роки став найвідомішим злочинним авторитетом мегаполіса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Племінник наркобарона знайшов у його квартирі $18 млн

Тоді зайнявся контрабандою кокаїну в США. Жоден наркоділок не міг без його дозволу вивозити кокаїн за межі Колумбії. Пабло знімав так званий 35% податок із кожної партії наркотиків і забезпечував доставку. У джунглях Колумбії відкрив хімічні лабораторії. Вирощував плантації коки. 1977-го Ескобар і ще троє наркоторговців об'єдналися в Медельїнський картель. Це була найпотужніша фінансово-кокаїнова імперія в світі. Для доставки мала літаки, і навіть підводні човни. Картель купував поліцейських, суддів, політиків. Якщо підкуп не діяв, використовували шантаж або убивства.

До 1979 року Пабло став одним із найбагатших людей світу. Щоб заручитися підтримкою населення, розгорнув у Медельїні широке будівництво. Прокладав дороги, будував стадіони, зводив безкоштовні будинки для бідних. 1982-го висунув кандидатуру на виборах і в 32 роки став замісником конгресмена.

Згодом міністр юстиції Родріго Бонілья розгорнув кампанію проти вкладення кокаїнових грошей у політику. Тож Ескобара 1984-го позбавили мандата. Стараннями Бонілья політична кар'єра закінчилася. Згодом 2 бойовика картелю влаштували засідку й застрелили міністра на вулиці столиці Боготи.

У 1980-х Ескобар контролював майже всі сфери життя колумбійського суспільства. Але президент США Рональд Рейган оголосив війну проти поширення наркотиків в Америці. Між США і Колумбією досягли угоди, за якою Богота видавала американцям своїх кокаїнових баронів, які продавали наркотики в США. На війну, розпочату владою, наркомафія відповіла терором. Ескобар створив терористичну групу. Її учасники нападали на чиновників, поліцейських, та всіх, хто виступав проти наркоторгівлі.

Ескобар будував таємні притулки по країні. Завдяки інформаторам на крок випереджав правоохоронців. Також селяни попереджали при появу підозрілих людей, авто з поліцейськими чи солдатів. 1989-го кілери Ескобара вбили суддю Верховного суду, полковника поліції, відомого колумбійського політика. Його люди підклали бомбу в пасажирський літак Boeing-727, на борту якого був 101 пасажир і 6 членів екіпажу. Усі загинули.

Країною прокотилися рейди, під час яких нищили хімічні лабораторії і плантації коки. Сотні учасників наркокартелів садили. У відповідь Ескобар розгортав ще більший терор. Під час одного з замахів від вибуху бомби загинули 62 особи. У 1990 роках Ескобар очолив список найрозшукуваніших наркоторговців США.

1 грудня 1993-го Ескобару виповнилося 44 роки. Він знав, що за ним стежать, тому намагався говорити телефоном коротко, щоб дзвінок не зареєстрували американські агенти. Наступного дня після дня народження, Ескобар подзвонив родині. Розмовляв із сином 5 хв. Його засікли в Медельїні. Будинок оточив спецназ. Вибили двері й увірвалися. Охоронець відкрив вогонь і був поранений. Сам Ескобар відкрив безладну стрілянину, виліз у вікно і спробував втекти через дах. Снайпер поранив пострілом у ногу. Наступна куля потрапила в спину. Після цього снайпер підійшов до наркобарона і зробив контрольний постріл у голову.

Зараз ви читаєте новину «Наркобарона застрелив снайпер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути