Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2018 14:24

Нардепи визначилися з законом про мову

Нардепи визначилися з законом про мову
У парламенті реєстрували 4 законопроекти про мову. Фото: language-policy.info

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про мову №5670-Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Із першої спроби жоден із чотирьох документів не набрав достатньої кількості голосів. Найбільша парламентська фракція "Блоку Петра Порошенка" спочатку не підтримала напрацьований комітетом з питань культури і духовності законопроект №5670-Д. Зал відреагував на такий результат гаслом "Ганьба!".

Спікер Андрій Парубій кілька разів ставив на розгляд пропозицію підтримати 2 законопроекти: №5670-Д і №5556, який напрацювала група народних депутатів БПП.

Він продовжив засідання до вирішення питання. Після додаткових виступів і обговорень вирішили працювати з комітетським документом. Цю ідею підтримав 261 народний депутат.

Єдиною державною мовою, за документом, в Україні є українська. Спроби запровадження офіційної багатомовності всупереч Конституції і встановленій конституційній процедурі провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Публічне приниження чи зневажання української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, що перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про мову матимемо під Новий рік - нардеп

28 лютого Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про основи державної мовної політики" авторства екс-регіоналів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка від 2012-го. Він передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

24 лютого 2014-го Верховна Рада проголосувала за скасування цього закону. Тоді в.о. голови Верховної Ради та в.о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи визначилися з законом про мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути