вівторок, 17 серпня 2010 07:13

Утричі дорожче платять за картоплю без хімії

Автор: фото: Володимир МУКАН
  Юрій Голубець купує персики на столичному ринку Фермер. Платить 11 гривень за кілограм. На інших ринках ціна — до 20 гривень
Юрій Голубець купує персики на столичному ринку Фермер. Платить 11 гривень за кілограм. На інших ринках ціна — до 20 гривень

Тричі на тиждень Андрій Федорчук привозить картоплю на ринок Урожай у Вінниці.

За 1 кг великої просить 8 грн. Дрібніша по 4–6. Інші селяни продають по 3 грн/кг.

— Моя картопля екологічно чиста, — пояснює 28-річний Андрій Федорчук. — Ось, дивіться: мій сертифікат і дозвіл на вирощування органічно чистої продукції. За три роки перед тим, як починати органічне землеробство, я повністю відмовився від пестицидів, синтетичних добрив, стимуляторів росту та генетично модифікованих сортів рослин. Тоді звернувся по сертифікат у фірму "Чиста флора". Там сертифікують продукцію за стандартами Євросоюзу. Загалом в Україні працюють 12 таких фірм. У "Чистій флорі" оформлення обійшлося в тисячу гривень.

Біля села Селище Літинського району Андрій орендує 10 га землі. Представники фірми взяли проби ґрунту, оглянули ферму, написали рекомендації з вирощування бульби. Насіння картоплі Федорчук купував на насіннєвому заводі у Вінниці. Вибирав сорт без генетичної модифікації. 1 кг коштує 6 грн.

— Я засадив нею 2 гектари, на кожному уродило по 8 тонн. У кожному корчику шість-вісім картоплин середнього розміру, — пояснює підприємець. — Картопля найменш вигідна, її найважче обробляти. Після посадки вручну просапали. Під час цвітіння двічі збирали жука руками. Я запрошував вісьмох сусідів. За день вони проходили 50–60 сотих. Струшували жуків у трилітрові банки. Тих, що попадали, підбирали, яйця душили. Платив кожному працівникові по 50 гривень на день.

За день фермер продає до 50 кг екологічно чистої картоплі. Восени постачатиме її в супермаркети. Там вона буде на 2 грн дорожча за звичайну. Продаватиметься фасованою. На кожний пакет кріпитимуть сертифікат якості. Також домовився із трьома ресторанами. Вони братимуть картоплю по 12 грн/кг.

Іще Андрій вирощує кукурудзу, соняшник, моркву, помідори та кавуни.

— Найвигідніший соняшник. Чисте насіння купують за кордон удвічі дорожче.

Фермер продає й інші овочі без хімікатів, учетверо дорожче за інших селян. Кілограм помідорів — по 12 грн, огірки — по 10. Восени вивезе моркву і буряк.

— Екоовочі продаються непогано. Люди підходять питати, чого так дорого. Як дізнаються, беруть по кілька кілограмів.


Розкупили бульбу  по 40 гривень


"Мегамаркет" на столичній вул. Антоновича продає 1 кг органічної картоплі за 14,7 грн. Вирощена на Київщині. Звичайна — утричі дешевша.

— Минулого тижня я тут бачив екологічну голландську картошку. Мішечок на 2 кіло коштував 80 гривень. Звичайна на вигляд, просто помита і запакована. Бачу, її вже розкупили, — каже покупець Роман Кравченко, 35 років.


"Тут усе дешевше наполовину"

Жителі столичного житломасиву Вигурівщина-Троєщина скуповуються на оптовому ринку Фермер на вул. Електротехнічній.

— Тут усе дешевше наполовину, — показує персики киянин Юрій Голубець, 49 років. — Такі скрізь продають по 18–20 гривень кіло, а я взяв за 11. Я заїжджаю сюди робити запаси на тиждень-два. Ми з дружиною взагалі у магазин не ходимо. Ось купив картоплі, помідорів, персиків, огірків, винограду. Витратив 120 гривень. У супермаркеті чи іншому базарі довелося б віддати на 50 більше.

На оптовому ринку дешевші овочі, персики й виноград. Кавуни вигідніше можна придбати в супермаркетах.

Цього тижня помідори продають по 2 грн/кг. Кавуни по 1 грн/кг. На вуличних ятках вони по 2,5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Утричі дорожче платять за картоплю без хімії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути