четвер, 29 жовтня 2009 18:14

Польський орендар розраховується із селянами овочами

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  Леся Швидко із села Поріччя Городоцького району Львівської області має гектар 30 соток орної землі. Отримала пай у спадок від матері. Щороку орендарі дають їй 260 кілограмів пшениці
Леся Швидко із села Поріччя Городоцького району Львівської області має гектар 30 соток орної землі. Отримала пай у спадок від матері. Щороку орендарі дають їй 260 кілограмів пшениці

Коли в селі Вікторівка Козівського району на Тернопільщині розвалився колгосп, людям роздали 136 паїв по 2,3–3 га кожен. Земля не лежить перелогами. Селяни віддали паї в оренду місцевому фермерському господарству "Вікторія-92". Тут вирощують пшеницю, ріпак, ячмінь і кукурудзу.

— Здавати в оренду вигідно. За пай щороку дають 7 центнерів пшениці. Нехай один забирає податкова, але 6 іде на руки, — тішиться війт Ярослав Масира, 60 років. — Люди оплатою дуже задоволені. Мають і що птиці дати, і муку з чого молотити, і на продаж.

— Ми орендуємо землю у семи населених пунктах Козівського району. Загалом це понад 3 тисячі гектарів. Плату, звісно, будемо підвищувати, коли договори оренди закінчаться і будемо їх переукладати, — розповідає директор "Вікторії-92" Петро Пеляк, 59 років.

50-річна Лідія Балабат, голова Урвенської сільської ради Здолбунівського району Рівненщини, має 2 га землі. Свій пай кілька років здає в оренду місцевому товариству "Колос-Інвест". Це господарство вирощує зернові та цукровий буряк.

— Цієї осені вже отримала 680 кілограмів зерна. Обіцяли ще додати 50 кілограмів цукру, — говорить Лідія Михайлівна. — Торік після збору врожаю мені дали тонну зерна. Керівника "Колос-Інвесту" знаємо давно, завжди платив добре і вчасно.

Товариство орендує у 760 селян 2300 га. Іще 2200 га обробляє на території Білашівської сільради та Мізоцької селищної ради.

— Співпраця вигідна і їм, і мені. Люди самі не можуть обробити стільки землі. У когось поле рівне, а в декого і косогори на пай прийшлися. Тут без хорошої техніки не обійтися, — пояснює директор "Колос-Інвесту" Василь Більчук.

Марія Семенюк, 51 рік, із села Джурів Снятинського району Івано-Франківщини здає в оренду пай місцевому фермеру Богданові Тимофійчуку:

Юрек безкоштовно оре селянам городи

— Колись ми здавали землю іншим орендарям. То стільки клопоту було. Ті хіба обіцяли багато. А давали мішок збіжжя, та й того, було, не допросишся. А в Тимофійчука все як у швейцарському банку: прийшов, узяв і тішишся. Буває, ще й привезе, якщо по дорозі є кілька заказів. Пропонував нам і олією брати, і грошима. Але зерно таки ходове. Ячменю та пшениці дає по 100–120 кіло за 50 сотих паю. Хто згоджується на олію — бере 10–15 літрів.

— Орендую тут 180 гектарів, — розказує Тимофійчук. — Вирощую ячмінь, пшеницю, сою, ріпак, кукурудзу, горох, гірчицю, вику, соняшник. Маю ще землі на Кіровоградщині — кілька тисяч гектарів.  Там люди хочуть оплату грішми.

15 га селянських паїв у селі Крупське Миколаївського району Львівської області орендує поляк Юрек Мацкевич, 57 років. Вирощує помідори, огірки, капусту, цибулю, моркву. З 1 га збирає близько 100 т городини.

— У цьому році за 90 арів орендованої землі платив людям по 400 гривень. Також даю їм по ящику-два овочів. Дивлюся, що добре вродило. Найбільше помідорів вирощую — на 4 гектарах, — розповідає Мацкевич.

Юрек безкоштовно оре селянам городи. Каже, хотів би купити орендовані землі.

— Шкода, що в Україні на продаж землі накладено мораторій. Я би хотів придбати землі, на яких працюю. Уже їх добре вичистив, обробив. Але мені відомо, що не всі господарі згодні продавати свої паї. Хоча тепер ситуація стабілізувалася: селяни продовжують договори на оренду. Раніше траплялося, що я землі доглянув, а власники через два-три роки їх собі забирали.

Зараз ви читаєте новину «Польський орендар розраховується із селянами овочами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути