Ексклюзиви
середа, 14 січня 2009 16:38

На перепродажу тепличної зелені можна заробити 200 гривень на день

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Ніна Кушніренко продає зелень на Центральному ринку Вінниці. Вирощує її у власній теплиці
Ніна Кушніренко продає зелень на Центральному ринку Вінниці. Вирощує її у власній теплиці

Щодня на вінницькому Центральному ринку Ніна Кушніренко, 48 років, продає зелень — петрушку, кріп, щавель і цибулю. За пучок просить від 2 грн.

— Квасець і по шість продаю, бо він довго росте, — каже жінка. — А пучечок цибульки по три. Як беруть пару, віддаю за п"ятьорку. Кожні два тижні маю урожай.

Знайомі вирощують зелену цибулю в дерев"яних ящиках на підвіконні. Ніна з чоловіком Олександром вирішили влаштувати теплиці. Поставили на городі залізний каркас завбільшки 6 на 10 м і півтора метра заввишки. Чоловік зварив його із залізних рейок. Зверху обклали прозорим пластиком — гнучкі листи Олександр купував на будівельному складі по 35 грн. Каркас теплиці вкопав у землю, щілини залив монтажною піною. Зверху почепили люмінесцентні лампи по 150 грн. Освітлення постійне, так зелень швидше росте. На початку зими Кушніренки поставили ще й кондиціонер.

— Узяли беушний у знайомих, — розказує Олександр. — Він нам обійшовся у 1200 гривень. Зате контролює вологість і тримає температуру. Обично ми ставимо на +16...+17 градусів і вологість на 40 процентів.

На обслуговування теплиці Кушніренки щомісяця витрачають 400 грн. У цю суму входять витрати на електроенергію та добрива.

— Спочатку висаджувала тільки цибулю, — додає жінка. — Але я побачила, що попит на неї — не дуже. То я перейшла на кріп, петрушку і квасець. Їх розкуповують охочіше.

На цибулю попит не дуже. То я перейшла на кріп, петрушку

За словами Ніни, найгірше сходить петрушка. Щоб пришвидшити появу перших паростків, жінка перед висіванням промиває насіння у гарячій воді. Потім на два дні залишає набрякати в мокрому марлевому мішечку в теплому місці. Кілька разів на день робить гаряче промивання. Після такої обробки петрушка зійде за 5–7 днів. Найкраще сходить крес-салат та гірчиця.

— Найбільше засіваю кропу, він і вдома на підвіконні росте, — ділиться жінка. — Щодня збираю десь кілограм. Ще півкіла петрушки, стільки ж квасцю. Пакую його в пучки по 50–100 грамів. У сумку — і гайда на базар.

Найбільше розкуповують зелень у святкові дні.

— Перед Новим роком продавала 5 кіло кропу за день, — хвалиться жінка. — Ще чотири кіла цибулі, півтора кіла петрушки. За день заробила більше тисячі гривень.

Інші продавці вінницького Центрального ринку продають зелень, привезену із Криму та Херсонщини.

— Там тепліше, тому добре росте, — розказує Людмила, яка торгує п"ять років. — Скуповуємо оптом кріп по 30 гривень за кіло, а петрушку по 25. Продаємо десь по 50. Їх тяжко зберігати. За день зелень в"яне, а через двоє днів її можна викидати. У морози все за годину обмерзає. Щоб вберегти її, збили дерев"яні ящики зі склом, всередину ставимо свічку, щоб ішов теплий воздух.

У теплиці Людмила вирощує лише цибулю. Кріп без опалення не сходить. На перепродажу зелені заробляє від 200 грн щодня.

Зараз ви читаєте новину «На перепродажу тепличної зелені можна заробити 200 гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути