Щодня на вінницькому Центральному ринку Ніна Кушніренко, 48 років, продає зелень — петрушку, кріп, щавель і цибулю. За пучок просить від 2 грн.
— Квасець і по шість продаю, бо він довго росте, — каже жінка. — А пучечок цибульки по три. Як беруть пару, віддаю за п"ятьорку. Кожні два тижні маю урожай.
Знайомі вирощують зелену цибулю в дерев"яних ящиках на підвіконні. Ніна з чоловіком Олександром вирішили влаштувати теплиці. Поставили на городі залізний каркас завбільшки 6 на 10 м і півтора метра заввишки. Чоловік зварив його із залізних рейок. Зверху обклали прозорим пластиком — гнучкі листи Олександр купував на будівельному складі по 35 грн. Каркас теплиці вкопав у землю, щілини залив монтажною піною. Зверху почепили люмінесцентні лампи по 150 грн. Освітлення постійне, так зелень швидше росте. На початку зими Кушніренки поставили ще й кондиціонер.
— Узяли беушний у знайомих, — розказує Олександр. — Він нам обійшовся у 1200 гривень. Зате контролює вологість і тримає температуру. Обично ми ставимо на +16...+17 градусів і вологість на 40 процентів.
На обслуговування теплиці Кушніренки щомісяця витрачають 400 грн. У цю суму входять витрати на електроенергію та добрива.
— Спочатку висаджувала тільки цибулю, — додає жінка. — Але я побачила, що попит на неї — не дуже. То я перейшла на кріп, петрушку і квасець. Їх розкуповують охочіше.
На цибулю попит не дуже. То я перейшла на кріп, петрушку
За словами Ніни, найгірше сходить петрушка. Щоб пришвидшити появу перших паростків, жінка перед висіванням промиває насіння у гарячій воді. Потім на два дні залишає набрякати в мокрому марлевому мішечку в теплому місці. Кілька разів на день робить гаряче промивання. Після такої обробки петрушка зійде за 5–7 днів. Найкраще сходить крес-салат та гірчиця.
— Найбільше засіваю кропу, він і вдома на підвіконні росте, — ділиться жінка. — Щодня збираю десь кілограм. Ще півкіла петрушки, стільки ж квасцю. Пакую його в пучки по 50–100 грамів. У сумку — і гайда на базар.
Найбільше розкуповують зелень у святкові дні.
— Перед Новим роком продавала 5 кіло кропу за день, — хвалиться жінка. — Ще чотири кіла цибулі, півтора кіла петрушки. За день заробила більше тисячі гривень.
Інші продавці вінницького Центрального ринку продають зелень, привезену із Криму та Херсонщини.
— Там тепліше, тому добре росте, — розказує Людмила, яка торгує п"ять років. — Скуповуємо оптом кріп по 30 гривень за кіло, а петрушку по 25. Продаємо десь по 50. Їх тяжко зберігати. За день зелень в"яне, а через двоє днів її можна викидати. У морози все за годину обмерзає. Щоб вберегти її, збили дерев"яні ящики зі склом, всередину ставимо свічку, щоб ішов теплий воздух.
У теплиці Людмила вирощує лише цибулю. Кріп без опалення не сходить. На перепродажу зелені заробляє від 200 грн щодня.
Коментарі