четвер, 29 жовтня 2020 05:50

"Роботодавці відчули свою перевагу"

— Щоб вдало пройти співбесіду на бажану вакансію, треба говорити те, що хоче чути потенційний роботодавець, — каже експерт ринку праці 38-річна Катерина Клещова.

— Кілька років тому я хотіла потрапити в одну компанію. Була переконана, що не візьмуть. Але вирішила спробувати. Зрозуміла, що хоче чути роботодавець. Говорила саме те. Мене взяли. Згодом помітила, що в цій організації не можна бути собою. Строгий дрес-код, зверхні та формальні люди. У них був чіткий випробувальний термін — три місяці. Пройшла його і звільнилася.

Роботодавці звертають увагу на зовнішній вигляд кандидатів?

— Одяг повинен бути доречний. Людина має розуміти, куди прийшла. Але був один виняток у моїй роботі. Шукали головного бухгалтера. Жінка на співбесіду прийшла в шортах. Я сказала колезі, щоб її не брали. Однак дали шанс — запропонували пройти тестове завдання. Вона його виконала ідеально. Виявилося, що розумна й ефективна. На другу співбесіду знову прийшла в шортах. Сказала, що збиралася потім їхати на пляж.

Звертають увагу, в якій фізичній формі людина. Наприклад, якщо має проблеми з алкоголем, то і вигляд буде відповідний. Такого працівника в серйозну компанію не візьмуть.

Які якості цінують?

— Ніхто не любить лицемірів. Завжди таких людей бачу — косі погляди, нещирі усмішки. Але шанс даю всім. Часто бувають випадки, коли в новому для мене колективі вказують на токсичних людей. А насправді вони виявляються чудовими працівниками. Вважаю, навіть якщо людина може бути незручною для колективу, але в роботі вона ефективна — це головне.

Почуття гумору — один із важливих критеріїв оцінки. З такими працівниками можна обговорити багато тем, вирішити безліч питань.

Декому на співбесідах кажу відверто, що їм не підходить ця робота. Але озвучую сильні сторони кандидата. Хочу, щоб кожен працівник знайшов ідеальне місце роботи. Неефективна ­людина на одному підприємстві може стати ефективною деінде й навпаки.

Буває, не запам'ятовую людину взагалі. Говорила 2 години тому, а згадати не можу.

Багато говорять про професійне вигорання. Як його побачити?

— Людина починає акцентувати увагу на мінусах, стає токсичною. Такий працівник гальмує роботу компанії. Потрібно зрозуміти — чому так сталося? Причини можуть бути матеріальні та нематеріальні. Працівник "вигорає", коли перестає отримувати те, що йому потрібно. Найчастіше довго працюють на одному місці, коли постійно професійно зростають. Перспектива підвищення зар­плати теж важлива. Але мотивація в людей із часом змінюється. Сьогодні потрібен професійний розвиток і кар'єрне зростання. А завтра — народилася дитина і треба гроші, статус уже неважливий.

Як коронавірус вплинув на пошук роботи?

— Роботодавці відчули свою перевагу. Адже багато компаній закриваються, працівники змушені шукати роботу.

Зараз ви читаєте новину «"Роботодавці відчули свою перевагу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути