пʼятниця, 09 серпня 2013 11:18

Скарб 9 століття знайшли під Харковом

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 
Справжній скарб виявили на території села Мохнач Харківської області. Учасники археологічної експедиції Харківського педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди знайшли 150 предметів, які належали багатій сім'ї, що жила в 9 столітті.

Знахідка стала наймасштабнішою в цьому році. Серед 150 предметів колекції велике орнаментоване дзеркало, жіночі прикраси, амулети і кілька частин кінської упряжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розписане гусяче яйце зберігалося п'ятсот років

Володимир Колодій, керівник археологічної експедиції, розповів, що всі предмети були заховані в спеціальній схованці. У свою чергу схованка знаходилася в нижній частині комори, де зберігалося зерно.

Серед предметів колекції були знайдені рідкісне намисто з південноуральського кришталю й сердоліку, які тоді привозили з Середньої Азії або з Кавказу. Інтерес у археологів викликала срібна капоушка з ажурною ручкою - це паличка, призначена для чищення вух. Безліч амулетів були представлені у вигляді богинь, качечок й кігтів. За словами археологів, богиня, зображена на амулеті, була захисником тварин, а качечок з мордочками, спрямованими в різні сторони, дарували жінкам з побажанням благополучних пологів.

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 

У ямі поряд з коморою зберігалися чотири амфори, посудина для зберігання вина - гідрія. Також там було знайдено сільськогосподарський інвентар тих часів і набір, що складається з вудил і стремен. Археологи захоплені знахідкою і збираються продовжувати розкопки в даній місцевості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків"яни знайшли горщик із гербом Рюриковичів

Експерти вже оцінили вартість знахідки в 10 тис. доларів. Однак, припускають, що за кордоном вартість колекції буде набагато вищою.

Зараз ви читаєте новину «Скарб 9 століття знайшли під Харковом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути