пʼятниця, 07 грудня 2012 11:33

Унікальна археологічна пам'ятка вразила луганських археологів

В районі Сіверського Дінця був знайдений унікальний за своїм розташуванням археологічний об'єкт. Про це в інтерв'ю Cxid.info розповів науковий співробітник Кримської філії Інституту археології Національної академії наук України Сергій Теліженко.

Багатошаровий об'єкт, названий "Павлоград", розташований на Лівому березі ріки Сіверський Донець, прямо навпроти міста Лисичанськ.

Археологічну пам'ятку  виявив краєзнавець із Сєвєродонецька Олексій Кузовов під час прогулянки вздовж берега річки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині школярі знайшли глечик періоду неоліту

"Гуляючи, він виявив, що берегова лінія археологічного об'єкту розсипається і був змушений викликати фахівців-археологів", - пояснив Теліженко.

Під час обстежень з'ясувалося, що археологічна пам'ятка розташований на ділянці, яка різко обривається, в нижній своїй частині переходить у піщаний пляж.

"У районі цього обриву, висотою близько п'яти метрів, залягають два культурних шари. Один з них відноситься до епохи середньої бронзи, другий - до фінального мезоліту", - розповів археолог.

За його словами, перший шар представлений уламками кераміки, які були знайдені прямо над прірвою. Шар же фінального мезоліту представлений скупченням раковин річкових молюсків, а також - нечисленними фрагментами кремнієвих снарядів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луганські археологи знайшли унікальне поселення давніх людей

Більш детальні розкопки заплановані на весну.

На думку Сергія Теліженка, значення цієї пам'ятки полягає в її незвичному розташуванні. "Досі аналогічні поселення і стоянки знаходили на лівому березі Дінця, але далеко від лінії берега. Тут же вперше об'єкт розташований прямо на березі, - підсумував археолог: знайдене дає можливість подумати, а чи правильно ми до цього часу проводили дослідження, практично не звертаючи увагу на кручі лівого або правого берегів Сіверського Донця".

Нагадаємо, аналогічна стоянка, що відноситься до фінального мезоліту була виявлена ??в 15 кілометрах від "Павлограда".

Зараз ви читаєте новину «Унікальна археологічна пам'ятка вразила луганських археологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути