Ексклюзиви
четвер, 17 травня 2012 12:05

В Україні вперше знайшли ставку хана Золотої Орди

Співробітники Археологічного Центру "Спадщина" Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля в ході історико-краєзнавчого дослідження знайшли місце розташування річної ставки ханів Золотої Орди 14 століття. Знахідку зробили на території Попаснянського району Луганської області.

Про це ЗМІ повідомив Центр зв'язків з громадськістю університету.

Археологи припускають, що виявлена ставка належала хану Абдаллаху (1361-1370 рр.). Він був нащадком відомого хана Узбека, який розповсюдив в 1320 році іслам в Орді і заборонив посилати на Русь баскаків для збору данини. По суті Абдаллах-Хан був останнім ханом з династії Батия, тобто Батугідом. Він отримав владу при підтримці могутнього полководця і беклярбека (керуючий улусом - ред.) Мамая.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині знайшли унікальний середньовічний шинок (ФОТО)

Головною знахідкою стали більше 3000 мідних і срібних монет та заготовки для їх карбування. Також археологи розкопали свинцеві одиниці ваги, залізні сокири, вудила, мідні та срібні жіночі прикраси, частини олов'яних дзеркал, шматки срібної руди, а також побутові предмети.

"Характерно, що на кількох срібних монетах цього хана, знайдених тут, вперше зустріли нову назву місця карбування - Муаззам Урду (буквально Найвища Орда), - зазначив директор Археологічного музею "Спадщина" СНУ ім. В. Даля Євген Черних. - Є підстави вважати , що саме так і називалася виявлена ставка".

Місце розташування ставки вибрано дуже вдало: звідси відкривається мальовничий краєвид, а на навколишніх пагорбах, як припускають археологи, були розміщені сторожові застави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До нашестя монгол русичі були високими та м"язистими

Ставкою ханів виявився гребінь вузького вододільного плато діаметром трохи менше кілометра, обмеженого з півдня і півночі ярами. Плато полого спускається до джерел питної води і до переправи на лівобережну донецьку зрозумію - якраз навпроти сучасного оздоровчого табору "Зоря" Кремінського району.

Історичні джерела свідчать, що хани Золотої Орди, крім регулярних таборів в Судаку, Азові, Сараї на Волзі, мали літні ставки, своєрідні резиденції, куди переїжджали зі своїм двором, гаремом, прислугою, охороною, ремісниками і торговцями. Літня ханська база нагадувала місто з сотень юрт, наметів і кибиток. Знайти конкретне місце ханської ставки дуже важко. На території Україні до цього часу вони були невідомі.

"Період історії нашого краю з 13 по 16 століття довгий час був майже невивченим. Складалося враження, що родючі донецькі степи в той час пустували і були позбавлені діяльності людей, тобто не мали своєї історії. Ми підозрювали, що це не так, у чому і переконалися в ході проведеного дослідження ", - зазначив науковий керівник АЦ "Спадщина" професор Сергій Санжаров.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше знайшли ставку хана Золотої Орди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути