вівторок, 17 липня 2012 13:59

Луганські археологи знайшли унікальне поселення давніх людей

Луганська археологічна експедиція Кримської філії Інституту археології НАН провела дослідження поблизу села Борівське, на території Сєвєродонецька. Результатом розкопок стало революційне відкриття: представники так званої матвіїво-курганської культури жили не тільки в Приазов'ї та на Нижньому Дону, а й набагато північніше, на території сучасної Луганщини.

Про це в коментарі кореспонденту Cxid.info розповів науковий співробітник Кримської філії інституту археології НАН України Сергій Теліженко.

Об'єктами досліджень археологів були дві мезолітичні стоянки: "Туба V" і "Туба Vb". Цим поселенням більше 8000 років.

Як розповів Сергій Теліженко, стоянки цікаві тим, що культурний шар характеризується скупченням раковин озерних молюсків. Серед них є ще багато знахідок: кістки черепах, риб, птахів і тварин. Археологи знайшли і кремнієві інструменти: скребки, різці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Німеччині знайшли найдавніший радикюль

"Серед виробів з кісток варто відзначити підвіску-амулет з бивня дикого кабана з отвором і уламки гарпунів, переважно обгорілі. Це може вказувати на те, що з цими гарпунами полювали на рибу в озері, гарпуни обломлювалися в тілі вилову, і коли його смажили, наконечники теж обгорали", - розповів Сергій Теліженко.

Стародавні люди, які жили на місці сучасного Сєвєродонецька, харчувалися переважно озерними молюсками, багатими на білок. Стоянки на Луганщині - єдині пам'ятки на території Україні, які відносяться до матвіїво-курганської культурі.

"Раніше матвіїво-курганського культура вважалася неолітичною (новий кам'яний вік - ред.), Але останні дослідження на Дону і Сіверському Дінці вказують на те, що вона відноситься до мезоліту (середній кам'яний вік - ред.). Тоді не було ні кераміки, ні землеробства або скотарства. Це було споживче господарство", - пояснив Сергій Теліженко.

Зараз ви читаєте новину «Луганські археологи знайшли унікальне поселення давніх людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути