Ексклюзиви
пʼятниця, 29 червня 2012 16:11

В Німеччині знайшли найдавніший радикюль

В Німеччині знайшли найдавніший радикюль
Більше сотні собачих зубів були прикріплені до тканини або шкіри. Фото: news.nationalgeographic.com

У німецькому Профені, під Лейпцигом, виявлено один з найдавніших гаманців в світі. Розкопки проводили на місці, де в 2015 році з'явиться вугільна шахта.

На розкопках могили, що відноситься до 2500-2200 років до н. е., археологам попалося більше сотні собачих зубів, розташованих дуже близько один до одного. Сюзанна Фрідріх з археологічного управління землі Саксонія-Анхальт вважає, що вони були прикріплені до тканини або шкірі, яка з часом стліла. А те, що всі зуби орієнтовані однаково, наводить на думку про клапан сумочки.

На площі 100 га також знайдені сліди поселень кам'яного і бронзового століть, понад триста поховань, сотні кам'яних знарядь, наконечники списів, керамічні судини, кістяні ґудзики і бурштинові намиста. Крім того, тисячі знахідок відносяться до пізніших періодів, у тому числі могила жінки середини I століття до н. е. із золотими прикрасами, які важать 0,5 кг.

"Радікюль" виділяється навіть на фоні такого багатого улову", - говорить пані Фрідріх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До набору полювання на вампірів входила паста з часнику

Вперше археологи можуть продемонструвати прямий натяк на існування чогось на кшталт первісних сумок, до того ж декоративних.

Самі по собі собачі зуби дуже часто зустрічаються в похованнях Північної і Центральної Європи. Їхня кількість свідчить про те, що собаки в давнину були не тільки друзями людини, а й різновидом домашньої худоби. На одну тільки цю "сумочку" пішли зуби з десятків тварин.

Фрідріх нагадала і про інше похованні кам'яного віку, в якому були виявлені зуби собак і вовків, а також мушлі. Розташування артефактів змусило археологів припустити, що труп був накритий чимось на зразок савана, декорованого цими предметами.

Але частіше собачі зуби зустрічаються в прикрасах для волосся і намистах, які носили не тільки жінки, а й чоловіки.

Зараз ви читаєте новину «В Німеччині знайшли найдавніший радикюль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути