Ексклюзиви
середа, 19 січня 2011 12:46

Українські вчені реставрували амфору початку 3 тис. до н.е (ФОТО)

Науковці Інституту археології Національної академії наук України реставрували фрагмент глиняної амфори початку 3 тис. до н.е., знайденої на Рівненщині. На посуді виявили зображення первісного сільськогосподарського знаряддя для оранки.

"На малюнку чітко видно основні елементи рала. Це - своєрідна сенсація. Вдалося підтвердити, що понад 5 тисяч років тому наші предки вже не працювали вручну тільки із примітивною мотикою, а використовували для обробітку землі тяглову силу", - пояснив кандидат історичних наук із Рівного Богдан Прищепа.

Уламки глиняного посуду знайшли 10 років тому під час розкопок одного з поселень біля села Хрінники Демидівського району на Рівненщині. Їх датують періодом мідного віку - друга половина 4 початок 3 тис. до н.е. Тільки після реставрації науковці з'ясували, що саме зображено на древньому посуді.

"Вважалося, що трипільці були першими, хто використовував орні знаряддя. Тепер ми можемо стверджувати, що в той же час племена волино-люблінської культури, які жили, зокрема, на території сучасної Рівненщини також знали рало. Вони його й зобразили на посуді", - додав археолог.

Амфору було зліплено з глини. У той час ще не користувалися гончарним кругом. Посуд використовували для зберігання молока, води, зерна чи муки.

Перші землероби в Україні з'явилися в 5 тисячолітті до н.е. Це були попередники трипільців – культура лінійно-стрічкової кераміки.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені реставрували амфору початку 3 тис. до н.е (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути