четвер, 13 січня 2011 17:12

Археологи показали, як виглядали люди у III тис. до н.е. (ФОТО)

Російські вчені виготовили погруддя людей, що проживали на Південному Уралі в другій половині III тисячоліття до нашої ери. Як повідомили в прес-службі Челябінського державного університету, кілька років тому загін вчених-археологів університету розпочав роботу на річці Урал, неподалік від села Кізільське. За словами фахівців, що вивчають епоху бронзи, знахідки цієї експедиції стали справжньою сенсацією.

У заплаві Уралу був виявлений похоронний пам'ятник. Він складався з 2-3 десятків  курганів висотою від 20 до 40 см, які сильно розплилися. Розкопки першого кургану показали, що тут поховані люди більш давньої культури, ніж культура Аркаіма і Синташта. Йдеться про древньоямну культуру, старшу аркаімской на 200-300 років.

"Для нас це було важливою подією. Річ у тім, що в наші наукові плани давно входили пошуки археологічних фактів, які б пролили світло на походження культури типу Синташта-Аркаім. Як відомо, ця культура викликає великий інтерес в науковому світі, і пов'язаний він із проблемою походження та ранньої історією індоєвропейців. Це справжній історичний роман з багатьма невідомими, який вже більше 150 років пишуть спільно мовознавці та археологи", - сказала доцент історичного факультету ЧелГУ Тетяна Малютіна.

Першим археологи виявили поховання молодої жінки. Між собою вчені назвали її "принцеса". Річ у тім, що за характером поховання було видно, що за життя вона користувалася великою повагою. Під час польового сезону 2010 року було розкрите інше поховання древньоямної культури. Вчені знайшли ще одні останки. У похованні дуже добре зберігся череп, за яким було встановлено, що належав він молодій людині 22-23 років європеоїдного антропологічного типу. Разом з ним були також знайдені керамічну посудину і великі предмети з каменю - ковадло і молот - універсальні знаряддя для обробки металевих виробів. Аналогічний пам'ятник ямної культури з похованнями під земляними курганами археологи ЧелГУ досліджували в околицях Аркаїма.

По черепах чоловіки з некрополя "Аркаім" і жінки з могильника Кізільський учені антропологи з Уфи і Самари відтворили в гіпсі їх зовнішній вигляд. Погруддя вже прибули до Челябінська.

"Можна говорити про те, що ці зображення передають зовнішність південноуральців другої половини III тисячоліття до нашої ери з точністю до 80%", - сказала Тетяна Малютіна.

Погруддя становитимуть основу експозиції виставки під робочою назвою "Патріархи Аркаімскої долини", яка відкриється влітку на Аркаімі.

За матеріалами Новий регіон

Зараз ви читаєте новину «Археологи показали, як виглядали люди у III тис. до н.е. (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути