понеділок, 27 грудня 2010 14:02

Археологи розкрили секрет давньої людини з Денисової печери (ФОТО)

Вчені прояснили місце в еволюції роду Homo людини з Денисової печери на Алтаї - нового виду людей, останки яких були знайдені в 2008 році. Мешканець Денисової печери виявився одним із предків меланезыців.Висновки дослідників були опубліковані в журналі Nature, а коротко робота описана на порталі ScienceNOW.

Фрагмент фаланги мізинця нового виду людини був знайдений в 2008 році при розкопках в Денисовій печері в Алтайському краї. Спочатку вчені вирішили, що перед ними осколок кістки неандертальця. Група дослідників з інституту еволюційної антропології в Лейпцигу під керівництвом Сванте Паабо (саме в його лабораторії був розшифрований геном неандертальця) попросила переслати їм знахідку.

Вчені виділили з кістки мітохондріальну ДНК (порівняно короткий фрагмент ДНК, що міститься в клітинних органелах мітохондріях і передається від матері до дочки) і порівняли її з мітохондріальною ДНК сучасних людей і неандертальців. Аналіз показав, що людина з Денисової печери не належить до жодного з цих видів.

Паабо та його колеги провели аналіз геномної ДНК нового виду людей - їм вдалося розшифрувати її послідовність з досить високим ступенем надійності.

На думку авторів нової роботи, представники досліджуваного виду відділилися від гілки, що веде до неандертальців, близько 640 тисяч років тому. Вони двічі схрещувалися з Homo sapiens - один раз відразу після виходу з Африки, але до розселення по Європі, і другий раз - коли родичі людини з Денисової печери, які проживали у східній Азії, зустріли сучасних людей, що прямували з Африки в Меланезію і Папуа Нову Гвінею.

Аналіз ДНК меланезійців показав, що вони несуть від 4 до 6% генів нового виду людей.

Нагадаємо, у квітні у науковому світі жваво обговорювалася ще одна знахідка, що може пролити світло на розвиток Homo sapiens. У Південній Африці виявлені скелет нового виду доісторичної людини, котрий може бути проміжною ланкою в еволюції людини.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкрили секрет давньої людини з Денисової печери (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути