Ексклюзиви
середа, 08 грудня 2010 15:23

Велетенські лелеки могли харчуватися давніми людьми (ФОТО)

На індонезійському острові Флорес знайдені залишки гігантського марабу. Представник нововідкритого виду Leptoptilos robustus мав 1,8 м у висоту і важив 16 кг, тобто за всіма показниками набагато перевершував сучасних птахів, що належать до сімейства лелечих.

Ханеке Мейер зі Смітсоніанського національного музею природної історії (США) і Рокус Дуе з Національного археологічного центру (Індонезія) виявили чотири кістки нижніх кінцівок і фрагменти передніх в печерах Лян-Буа. очевидно, останки належали одній особині, що жила 20-50 тис. років тому.

На думку вчених, птах підіймався у повітря рідко або не літав зовсім. Розмір і маса кісток ніг, а також товщина їх стінок дозволяють припустити, що марабу проводив основну частину життя на землі. Оскільки Флорес ніколи не поєднувався ні з Азіатським континентом, ні з прилеглими островами, у знахідки повинен бути предок, який міг долати значні відстані.

Про ізоляцію острова свідчить те, що за відсутності великої кількості хижаків їхні потенційні жертви зменшилися в розмірах - не було необхідності захищатися. А дрібні хижаки, навпаки, виросли. Цим пояснюється існування на Флоресі гігантських птахів, щурів (Papagomys armandvillei) і ящірок (Varanus komodoensis) по сусідству з карликовими слонами (Stegodon florensis insularis) і приматами (Homo floresiensis).

Кістки птиці були знайдені в тих самих печерах, де раніше виявили останки флореської людини. Ці "хоббіти", які вимерли близько 17 тис. років тому, були відкриті в 2004 році. Їх зріст не перевищував одного метра. Мабуть, цей вид можна вважати нащадком людини прямоходячої, який дістався до Південно-Східної Азії більше мільйона років тому. Втім, питання правомірності виділення флореської людини в окремий вид все ще дискутується.

Сучасні марабу харчуються переважно падлом. Не гребують при цьому рибою, жабами і маленькими ссавцями і птахами. Враховуючи близькість розташування знайдених кісток, вчені припускають, що дитина флореської людини цілком могла бути їжею гігантського лелеки.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Велетенські лелеки могли харчуватися давніми людьми (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути