Ексклюзиви
понеділок, 14 листопада 2022 08:13

Вчений чекав на Нобелівську премію 30 років

Вчений чекав на Нобелівську премію 30 років
Карл Ландштейнер розділив кров на три групи за наявністю або відсутністю антитіл — А, В і С. Найрідкіснішу - четверту - групу крові описали учні вченого за два роки. Фото: https://www.gettyimages.com

Австрійський лікар, імунолог Карл Ландштейнер 14 листопада 1901-го розділив кров на три групи за наявністю або відсутністю антитіл — А, В і С. Найрідкіснішу – четверту – групу крові описали учні вченого за два роки.

В ті часи лікарі експериментували з переливанням крові, проте лише 60% пацієнти виживали. Імунолог Карл Ландштейнер понад 10 років вивчав все, що стосується крові. Бере кров у себе і п′ятьох співробітників. Робить висновок, що в людському організмі антигени групи крові й антитіла до них ніколи не співіснують разом. Носіям однієї групи можна безпечно переливати кров. А от кров різних груп несумісна в організмі людини.

Ландштейнер опублікував своє дослідження у "Віденському клінічному щотижневому журналі". Проте у наукових медичних колах його відкриттю не надали значення. Лише під час Першої світової війни, коли потреба у переливанні крові стала дуже актуального, працю вченого помітили. Лікарі почали визначати групи та успішно переливати кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший антибіотик виділили із грибів

Карл Ландштейнер продовжив досліди з імунології крові. Вивчав природу поліомієліту. Отримав звання професора в Віденському університеті. Під час Першої світової війни з родиною переїхав до Нідерландів, а 1923-го до США.

Його запросили очолити лабораторію Рокфеллерівського інституту медичних досліджень у Нью-Йорку. В 70 років отримав почесну посаду "Заслужений професор у відставці". Через 30 років після відкриття, 1930-го вчений отримав Нобелівську премію з фізіології та медицини "За відкриття груп крові людини".

Останні роки життя вчений намагався вилікувати дружину, яка страждала на рак щитоподібної залози. 24 червня 1943-го за робочим столом в лабораторії у нього стався смертельний інфаркт.

Німецький лікар Роберт Кох 23 липня 1901-го висунув теорію, що переносником бубонної чуми є щури. Це стало початком боротьби із переносниками смертельної недуги. Оголосив, що зумів виділити бактерію, яка спричинює туберкульоз.

Кох виготовив вакцину з ослаблених бактерій. Вакцинація проти туберкульозу з'явилась тільки через декілька років після смерті Коха. Професор Роберт Кох отримав Нобелівську премію з фізіології й медицини.

Зараз ви читаєте новину «Вчений чекав на Нобелівську премію 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути