субота, 13 листопада 2021 08:20

Математик написав легендарну казку

Математик написав легендарну казку
Письменник Льюїс Керролл на прогулянці з друзями придумав персонжа - дівчинку Алісу. Автор: vintag.es

Письменник Льюїс Керролл 13 листопада 1862-го почав писати казку про Алісу в країні Див. Справжнє ім'я англійського письменника - Чарльз Лютвідж Доджсон. Псевдонім автор утворив через переклад свого імені на латину, потім зворотнім перекладом отриманого варіанту.

Англійський математик Чарльз Доджсон якось на прогулянці з друзями придумав персонжа. Аліса - 7-річна дівчинка, якій наснилися пригоди в підземній Країні див і Задзеркаллі, де вона зустрілася з різноманітними казковими й фантастичними персонажами. Попри дивовижні перетворення жителів Країни див, Аліса сміливо поводиться там і намагається зрозуміти, як там все працює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник написав роман, в якому пожежники спалюють книги

Доджсон почав роботу над рукописом 13 листопада. "Алісу в країні див" Керрол написав менше ніж за рік. Розширив історію, додав кілька глав, змінив кілька віршів і додав жарти. Вирішив, що його книга буде розважальною, а не повчальною.

Найняв професійного ілюстратора Джона Теннієла, який вже працював над дитячими книгами. 4 липня 1865-го в лондонському видавництві Macmillan and Co вийшло друком перше видання книги "Аліса в Країні див". Тираж зник з полиць книжкових магазинів в одну мить. Продовження книги "Аліса в Задзеркаллі" було опубліковано 1871-го. Незадовго до свого 66-річчя Льюїс Керролл захворів на важку форму грипу і помер.

У Лондоні 14 жовтня 1926-го вийшла в світ дитяча книга "Вінні Пух та всі-всі-всі" англійського письменника Алана Александера Мілна. Прообразом ведмедика Пуха була канадська ведмедиця, головного героя списав із свого сина. Твір називають однією з найпопулярніших дитячих книг у світі.

Зараз ви читаєте новину «Математик написав легендарну казку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути