четвер, 09 грудня 2021 08:20

"Ми виконували наказ": почався суд над нацистськими лікарями

"Ми виконували наказ": почався суд над нацистськими лікарями
Колишня ув'язнена табору Равенсбрюк полячка Ядвіга Дзідо(1918–1985) у вересні 1946-го показує суду свою ногу зі шрамом. Каліцтво зробили їй під час медичного експерименту в таборі Равенсбрюк. Фото: https://collections.ushmm.org

У східному флігелі Палацу правосуддя німецького Нюрнбергауд 9 грудня 1946-го почався Нюрнберзький процес над нацистськими лікарями.Тривав майже десять місяців. На лаві підсудних опинилися 23 лікарі та інші організатори медичних дослідів у концентраційних таборах.

Процес над нацистськими лікарями проходив під офіційною назвою "США проти Карла Брандта та інших". Був ініційований і вівся американською стороною. Серед обвинувачених були особистий лікар Гітлера Карл Брандт, головний лікар концтабору Бухенвальд Вальдемар Ховен та інші високопоставлені нацистські медики. Не було на лаві підсудних Йозефа Менгеле – лікаря з концтабору Освенцім на прізвисько "янгол смерті". Він проводив експерименти над дітьми. Після капітуляції Німеччини втік у Латинську Америку.

З 1941 по 1945 рік у концтаборах Освенцім, Равенсбрюк, Бухенвальд, Дахау та інших лікарі-нацисти проводили псевдонаукові експерименти. Використовували для цього в'язнів таборів. Робили дослідження із зараженням висипним тифом, малярією, туберкульозом та гепатитом, з пересадки органів, кололи неперевірені вакцини. Примушували пити морську воду, випробовували отруйні гази, симулювали падіння ув'язнених з висоти. Хотіли придумати спосіб масової стерилізації мільйонів людей з мінімальними витратами часу та зусиль. Використовували рентгенівські промені, хірургію, отруту. Групенфюрер СС Карл Брандт вивчав перебіг малярії та гепатиту, інфікуючи ув'язнених. За освітою лікар-хірург, він керував програмою по умертвіння людей "Акція Т-4". У Німеччині знищували інвалідів, душевнохворих, дітей з вадами розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бухенвальдська відьма" Ільзе Кох робила абажури із людської шкіри

Карл Франц Гебхардт, домашній лікар Генріха Гіммлера, проводив операції з трансплантації кісток, досліди із застосуванням антибіотиків із смертельним наслідком. Йоахім Мруговський досліджував біологічну зброю. В концтаборі Дахау проводили досліди щодо впливу на організм переохолодження - ув'язненого кидали в крижану воду до настання смерті. У серпні 1943-го в газовій камері німецького концтабору Нацвейлер-Штрутгоф знищили 86 спеціально відібраних антропологами Бруно Бегером та Хансом Фляйшхакером єврейських жінок та чоловіків. Готували зібрання скелетів для університету в Страсбурзі.

Усіх підсудних звинувачували у змові та участі у військових злочинах, у злочинах проти людяності а також у членстві у злочинних нацистських організаціях. У ході процесу заслухано свідчення 85 свідків представлено близько 1500 письмових свідчень.

П'ятий день процесу розпочався допитом польки Ади Бімко, свідка звинувачення, колишньої ув'язненої Бельзенського табору у Німеччині та Освенціму у Польщі. Есесівці заарештували її 4 серпня 1943-го і відправили до Освенціму. Жінку залишили працювати санітаркою у табірній лікарні. Вона часто спостерігала, як проводиться сортування людей. Хворих піднімали з ліжка та змушували проходити через кімнату, слабих одразу відправляли до газової камери. Над сильнішими робили експерименти.

Герта Обергойзер виявилася єдиною звинуваченою жінкою на процесі. В концтаборі Равенсбрюк допомагала втілювати в життя медичні експерименти голови Червоного Хреста Німеччини Карла Гебхардта.

У липні 1947-го з останнім словом виступали обвинувачені. Ніхто із підсудних вину не визнав. Деякі з них заявляли, що виконували наказ Гітлера, інші виправдовували свої дії науковими цілями. Прокурори доводили, кожен з підсудних мав можливість піти у відставку і відмовитися від виконання злочинних наказів. Масштаб злочинів був такий, що залишатися в невіданні про них було неможливо, - казали.

"Ніхто, хто свідомо зрікся свого сумління на користь цього чудовиська Гітлера, створеного ним самим, не може тепер скаржитися, що його притягнули до відповідальності за співучасть у тому, що зробив його господар". – каже головний британський прокурор Нюрнберзького процесу Вільям Хартлі Шоукросс.

20 серпня семеро звинувачених, у тому числі Брандт, Ховен і Гебхардт, засуджені до смерті через повішення. П'ятьох підсудних – Карла Генцкена, Герхарда Розе, Фріца Фішера, Зігфріда Хандлозера та Оскара Шредера засудили до довічного ув'язнення. Пізніше багатьом скоротили термін. За військові злочини та злочини проти людства суд засудив Герту Обергойзер до 20 років ув'язнення. Семеро підсудних виправдали. Не змогли документально довести їхню участь в експериментах. Більшість даних про перебіг експериментів було знищено, свідки загинули. Після звільнення вони продовжили займатися медичною практикою. Карла Брандта та інших повісили 2 червня 1948-го в тюрмі Ландсберг.

Суд над військовими злочинцями Третього рейху почався у Нюрнбергу 20 листопада 1945-го. До смертної кари засудили 12 людей.Германг Ґерінг покінчив життя самогубством незадовго до страти. Ще до початку процесу покінчив життя самогубством шеф Німецького трудового фронту Роберт Лей, а Густав Крупп був визнаний невиліковно хворим. Страти відбулися в ніч на 16 жовтня 1946 у будинку Нюрнберзької в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «"Ми виконували наказ": почався суд над нацистськими лікарями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути