четвер, 21 лютого 2013 15:59

Археологи зробили легендарну статуетку палеоліту на 8 тисяч років давнішою

Автор: Фото Stadt Ulm Ulmer Museum
  Людина-лев
Людина-лев

Людину-лева - тридцятисантиметрову статуетку з мамонтової кістки, знайдену напередодні Другої світової війни в Південній Німеччині, - виліпили 40 тисяч років тому. Нове датування подавнить безпрецедентне витвір мистецтва, який зберігається в німецькому місті Ульм, на 8 тисяч років. На те, щоб зібрати буквально по крихтах дивовижну фігурку, вченим знадобилося більше 70 років. Новітні розрахунки показують, що палеолітичний художник витратив на людину-лева не менше 400 годин - приблизно два місяці роботи в світлий час.

Повідомлення про нове датування людини-лева з'явилося напередодні відкриття в Британському музеї великої виставки, присвяченої мистецтву палеоліту. Ульмського скульптура мала прикрасити експозицію нарівні з такими творами найдавнішого мистецтва, як Зарайський бізон і Вестоницька Венера. Однак реставратори не вважали за можливе перевозити людину-лева в Лондон: вона дуже крихкий. У Великобританію відправилася копія безцінної скульптури.

Людину-лева було знайдено на півдні Німеччини, в районі, відомому як Швабська Юра або Швабський Альб. У тамтешніх невисоких крейдяних горах розташовано кілька печер, чотири з яких - Фогельхерд, Штадель, Гайссенклостерле і Холі Фельс - прославилися завдяки виявлених там найдавнішим зображенням тварин і птахів, першим музичним інструментам (флейтам) і першим зображенням людини. Більшість знахідок зараз датуються 35-40 тисячами років, у тому числі "Венера з Холі Фельса" (антропоморфна фігура з піднятими руками) і збережена цілком фігурка мамонта. Час виготовлення флейт відсунутий ще далі - до 42-43 тисяч років. Пол Мелларс (Paul Mellars), один з провідних сучасних дослідників палеоліту Європи, коментуючи кілька років тому знахідку "Венери з Холі Фельса", сказав, що південнонімецькі печери повинні по праву вважатися батьківщиною європейської скульптури.

Першим дослідником людини-лева був видатний археолог з Тюбінгенського університету Йоахім Хан (Joachim Hahn), фахівець з верхнього палеоліту і знавець первісного мистецтва Європи. Завдяки реконструкції Хана стало зрозуміло, що статуетка має одночасно антропоморфні та зооморфні риси, причому тваринна складова дісталася скульптурі від крупного котячого. Хану не вдалося знайти практично жодного фрагмента голови, і в його реконструкції у статуетки були присутні чоловічі геніталії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Луганськом виявили кістки мамонтів, бізонів та давнього оленя

Молодша колега Хана Елізабет Шмід (Elisabeth Schmid) зайнялася людиною-левом на початку 1980-х. До цього часу в ході нових розкопок вдалося виявити ще кілька сотень фрагментів скульптури, і Шмід вдалося суттєво доповнити вигляд людинозвіра - зокрема, стало добре видно його левову морду. Варто відзначити, що, перш ніж доповнити вигляд людини-лева, Шмід розібрала статуетку на частини, видаливши клей, яким користувався Хан, і зібрала її заново. Шмід прийшла до висновку, що людинокотяча істота була аж ніяк не чоловіком, а жінкою, і людина-лев на певний час перетворилася в людину-левицю, зробившись прапором прихильників матріархальної моделі верхньопалеолітичного суспільства.

До 2000 року накал пристрастей з приводу статі скульптури, на щастя, вщух. І в 2009-му ще один археолог з Тюбінгенського університету - Клаус-Йоахім Кінд (Claus-Joachim Kind) - відправився в печеру Штадель, щоб завершити пошук уламків. Кінд знайшов кілька важливих фрагментів спини і шиї, правої руки-лапи і сотні дрібних уламків, так що до кінця 2012 року "тривимірну головоломку" вдалося скласти наново. На жаль, багато елементів "головоломки" втрачені назавжди: зокрема, незрозуміло, як саме виглядали кисті і ступні людини-лева, чи був у нього хвіст і так далі.

Автор: Фото: arvenundomiel.dreamwidth.org
  Венера Вестоницька (вид ззаду)
Венера Вестоницька (вид ззаду)

Питань до людини-лева у дослідників не злічити. Хто ця істота - божество або провідник з одного світу в інший? Ми ж нічого не знаємо про уявлення світу творцями статуетки - лише припускаємо, користуючись аналогіями з відомими нам примітивними суспільствами, де найважливішу роль відіграють шамани, провідники зі світу живих у світи тварин і мертвих. А може бути, все простіше, і людина-лев - це ідеальний самець? (У кожному жарті є частка жарту.) Навіщо його виліпили - поклонятися або носити з собою як амулет?

Що означають насічки на лівому плечі статуетки? Чи є якийсь зв'язок між людиною-левом і антропоморфною фігурою з Гайссенклостерле, у якої теж є насічки на руках? Нагадаємо, що Гайссенклостерле - це одна з чотирьох найвідоміших печер Швабського Альба, нарівні зі Штадель. Розкопки там вів уже відомий нам Йоахім Хан, він і знайшов пластинку, на якій зображена рельєфна людська (або звіролюдська) фігурка з піднятими руками. Хронологічно вона є сучасницею людини-лева. Деякі інтерпретатори називають її "адорантом", тобто тим, що вклоняється божеству, вищій силі; є думка, що на пластиніі зображений шаманський танець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні люди приносили кремінь з території Румунії до Дніпра

Чому людина-лев велика - майже 30 сантиметрів, а більшість інших кістяних статуеток не перевищують семи сантиметрів у висоту? У "адорантів" менше чотирьох сантиметрів, висота "Венери з Холі Фельс" - шість сантиметрів.

Виникають і більш загальні питання: що привело 40-45 тисяч років тому до такого вибуху пластичного мистецтва, причому не тільки в Швабському Альбі, але і в інших регіонах Європи - на території сучасних Франції, Іспанії та Італії? Чи пов'язана поява мистецтва з розвитком мови або з припливом нового населення?

Чи можна в принципі знайти відповіді на ці питання - окрема проблема. Зате можна радіти, що хоч щось відчутне вціліло від тих далеких часів.

Зараз ви читаєте новину «Археологи зробили легендарну статуетку палеоліту на 8 тисяч років давнішою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути