четвер, 14 лютого 2013 13:33

Найзагадковішу пам'ятку археології України знову обстежать науковці
5

Зображення мамонта або бика в гроті № 9, панель № 7
Фото: Фото: commons.wikimedia.org
Кам'яна Могила і річка Молочна
Кам'яна могила, фрагмент вершини

Науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України схвалено і рекомендовано до затвердження в установленому порядку програму комплексного обстеження та консервації пам'ятки археології національного значення "Кам'яна Могила" (ПМТ "Мирне" Мелітопольського району Запорізької області, охоронний № 080011-Н).

Як повідомив голова ради, заступник директора департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури Віктор Вечерський, представлена ??науково-проектна документація була розроблена авторським колективом НДІ пам'яткоохоронних досліджень на замовлення Національного історико-археологічного заповідника "Кам'яна Могила".

Після обговорення питання, в якому взяли участь всі члени науково-методичної ради, було прийнято рішення схвалити розглянуту програму і рекомендувати її для узгодження і затвердження в установленому порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запорізькі археологи вже 25 років розкопують найбільший у Європі могильник

Кам'яна могила - невеликий масив піщаника, що складається з великих кам'яних брил висотою до 12 метрів. Імовірно виник при затвердінні піщаних мас колишньої мілини Сарматського моря. Надалі піддавався повітряній та водяній ерозії, в тому числі тривалий час будучи островом річки Молочної. Використовувався давніми людьми як святилище і містить унікальні петрогліфи.

У 1934-1938 роках дослідники виявили тут гроти з унікальними печерними зображеннями, що дало можливість краще зрозуміти побут і культуру народів, які в давнину населяли українські степи. Після виходу монографії "Кам'яна Могила" видатного українського археолога Михайла Рудинського, який в 1951-1957 роках проводив на ній дослідження, пам'ятка привернула до себе увагу світової наукової громадськості.

Багаторічні дослідження "Кам'яної могили" привели до відкриття 65 гротів і печер, на стелях яких виявлено декілька тисяч рідкісних наскельних зображень різних історичних епох - від пізнього палеоліту і мезоліту до середньовіччя. У наш час значна частина гротів законсервована для забезпечення збереження стародавніх петрогліфів. Наскельне мистецтво "Кам'яної Могили" є аналогом творів первісних людей в печерах Західної Європи, Уралу, Сибіру і відрізняється лише переважанням мистецтва малих форм. "Кам'яна могила" є чи не найзагадковішою пам'яткою української археології, довкола неї існує безліч легенд, неперевірених наукових та псевдонаукових гіпотез. 

Зараз ви читаєте новину «Найзагадковішу пам'ятку археології України знову обстежать науковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути