вівторок, 06 листопада 2012 11:06

У Болгарії розкопують найдавніше місто Європи

Автор: Фото: AFP
 

На сході Болгарії виявили городище, яке, за попередніми даними, може вважатися найдавнішим у Європі. Мабуть, це був великий центр солеваріння.

Під керівництвом Васіла Ніколова з Національного інституту археології в околицях Провадо (Варненська область) розкопані двоповерхові будинки, ритуальні ями, частину воріт, фортифікаційні споруди. Радіовуглецеве датування показало, що поселення існувало в 4700-4200 роках до н. е.

Робота ведеться з 2005 року, і кінця їй не видно. У цьому сезоні знайдено некрополь з людськими останками в незвичайних позах і предметами, нехарактерними для інших неолітичних могил Болгарії. Таке ж здивування викликають і високі стіни з кам'яних блоків, збудовані в епоху, коли південний схід Європи ще не знав колеса і візка. Що або кого вони захищали?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Половина останків в могилі Річарда III виявилися жіночими

Відповідь проста: сіль.

У цій області знаходяться поклади кам'яної солі, які не тільки є одними з найбільших на південному сході Європи, але й були єдиними, що розроблялися починаючи з 6 тисячоліття до н. е. (До речі, мають промислове значення донині).

У стародавні часи сіль вважалася винятково цінним товаром. Вона не тільки використовувалася в їжу і для консервації продуктів (насамперед м'яса), але і служила аналогом грошей. У городищі виявлені підлогові печі, в яких випарювали сольовий розчин з місцевих джерел і які відносяться ще до середини 6 тис. до н. е.

До кінця цього тисячоліття виварка солі перемістилася за межі міста, і її виробництво неухильно зростало. За оцінкою пана Ніколова, в середині 6 тис. до н. е. одна партія сировини, завантаженої в піч, давала приблизно 25 кгбрікетів солі, а до 4700-4500 років до н. е. (тобто тисячу років потому) - 4-5 т.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Піренеях знайшли найстародавнішу статуетку чоловіка

Місцеві жителі (дослідники вважають, що поселення вміщувало приблизно 350 людей, не рахуючи приїжджих) в буквальному розумінні сиділи на золоті.

Тим самим вирішується загадка Варненського некрополя, що існував біля 4300 р. до н. е. Там були знайдені приблизно три тисячі предметів із золота і дорогоцінних каменів. Це найдавніша скарбниця світу. Досі було незрозуміло, яким чином місцеві землероби і скотарі могли накопичити такі багатства.

Користуючись нагодою, пан Ніколов поскаржився журналістам на хронічну відсутність державного фінансування розкопок. Якби не меценати та не допомога колег з Великобританії, Німеччини та Японії, найважливіше для історичної науки городище Провадо-Солніцата так і залишилося б невідомим.

Зараз ви читаєте новину «У Болгарії розкопують найдавніше місто Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути