вівторок, 30 жовтня 2012 11:45

На Піренеях знайшли найстародавнішу статуетку чоловіка

Автор: Фото: km.ru
  Статуетка (на даний момент знайдені її тулуб, шия і права рука) зображує людину, ймовірно, чоловіка
Статуетка (на даний момент знайдені її тулуб, шия і права рука) зображує людину, ймовірно, чоловіка

Найдавнішу на Піренейському півострові фігурку з глини виявили археологи з університету Барселони. Фігурка була знайдена в печері на території муніципалітету Бегес в Каталонії. Вік знахідки оцінюють в 6,5 тис. років. Від фігурки, зображувала людину, залишилися лише частини рук і тулуб. Висота фрагмента складає 8 см. За словами іспанських дослідників, спочатку фігурка могла досягати 16-18 см у висоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли скульптуру ягуара віком 2 тисячі років

Хоча це неможливо чітко побачити неозброєним оком, але при дослідженні статуетки за допомогою спеціального освітлення можна помітити дві лінії; найімовірніше, це різьблення, що відтворює деякі елементи одягу і прикрас. Зазвичай подібні статуї одягнені в людський одяг, але у них немає чітких статевих ознак, тому найчастіше єдиним елементом, який дозволяє визначити стать, є груди. У випадку бегесського відкриття відсутність жіночих грудей дозволяє припустити, що це, ймовірно, чоловіча статуетка. Чоловіча атрибуція є нововведенням для Піренейського півострова, тому що досі більше 80% подібних середземноморських і європейських статуеток були жіночими.

Автор: Фото: km.ru
  Існування лівої руки очевидне, оскільки на протилежній стороні присутні сліди зламу. Вчені сподіваються, що рука буде знайдена в ході подальших розкопок
Існування лівої руки очевидне, оскільки на протилежній стороні присутні сліди зламу. Вчені сподіваються, що рука буде знайдена в ході подальших розкопок

Всі відомі фактори вказують на те, що статуетка володіла великою символічною і духовною цінністю. У літературі, присвяченій такому виду статуеток, превалює думка, що це були статуї з божественними ознаками.

Таким чином, всі характеристики статуетки вказують на те, що в доісторичні часи вона була тим, що прийнято вважати ідолами. Дослідники взяли до уваги цей магічний релігійний компонент, а також той факт, що традиційно жителів Бегеса називають "Els Encantats" (зачаровані), і дали статуетці назву "el'Encantat de Begues" ("Зачарований з Бегеса").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті виявили похоронний човен віком 5 тисяч років

Ця найстародавніша статуетка, знайдена на Піренейському півострові, є важливим доказом того, що Кан-Садурні була місцем зустрічі жителів прилеглих територій в епоху неоліту. Це - не перше відкриття, зроблене в даній печері, де дослідники CIPAG працюють вже протягом 34 років, і де раніше були виявлені ранні докази виробництва та споживання пива. Ці відкриття означають, що Кан-Садурні, можливо, була місцем проведення релігійних свят, в ході яких споживалися рідкісні продукти. Крім того, тут, можливо, проводились інші ритуали з символічними позначеннями природи - будь-які види важливих свят, під час яких групи-сусіди збиралися разом, щоб забезпечити своє економічне, ідеологічне і статеве репродукування.

Зараз ви читаєте новину «На Піренеях знайшли найстародавнішу статуетку чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути