вівторок, 16 жовтня 2012 10:58

Кістки сказали багато: антропологи дослідили меню давніх людей

Автор: Фото: news.sciencemag.org
  Ці ребра, яким 2 млн років, несуть не тільки сліди зубів тварин, але й ознаки того, що їх очищували від м'яса ранні люди. Зліва вгорі: ребро, на якому можна розгледіти також відмітки зубів гомінін. (Зображення авторів роботи)
Ці ребра, яким 2 млн років, несуть не тільки сліди зубів тварин, але й ознаки того, що їх очищували від м'яса ранні люди. Зліва вгорі: ребро, на якому можна розгледіти також відмітки зубів гомінін. (Зображення авторів роботи)

Кулінарну книгу, складену мільйон років тому, поки ніхто не розкопав, так що археологам доводиться судити про дієту стародавньої людини за скам'янілими кістками з'їдених тварин.

І ось фахівці, вивчивши ребра антилопи й оленя, виділили новий різновид характерних позначок на кістці, яка, за їх словами, допоможе визначити, хто виступав у ролі дегустатора: стародавня людина, леви або гієни.

При цьому, за словами авторів, виявлені ними сліди також вказують на те, що гомініни вже мільйон років тому могли полювати самі або принаймні навчилися відганяти м'ясоїдних тварин від свіжої здобичі. Інші вчені, однак, дотримуються іншої думки: відмітини, як раніше, не виключають того, що ранні люди були так званими пасивними стерв'ятниками, які харчувалися недоїдками.

Це важлива дискусія, бо археологічні джерела дуже скупі, відзначає провідний автор дослідження палеоантрополог Тревіс Пікерінг з Вісконсинського університету в Медісоні (США). Тому свідчення про те, як люди добували їжу, - одне з небагатьох речей, які могли б розповісти про інтелект і громадську організацію наших далеких предків.

Нові дані - результат того, що пан Пікерінг називає щасливим збігом. Він і його колеги розглянули скам'янілі кістки доісторичних антилоп і оленів, загиблих 1,2 млн років тому і виявлених на ділянці BK в Олдувайській ущелині (Танзанія). Кістки несуть позначки кам'яних знарядь праці, і на додаток до цього пан Пікерінг зауважив, що зовнішня поверхня деяких ребер віддерта. Аналогічну картину він спостерігав років двадцять тому, вивчаючи кістки, що залишилися від трапези шимпанзе, жили в неволі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли вже четвертий скелет Мони Лізи

Справа в тому, що примати можуть витягувати ребра передніми кінцівками, і в процесі частина зовнішнього покриття кістки відшаровується. Крім того, вони можуть тримати ребро в одній руці, розщеплюючи його зубами, намагаючись дістатися до кісткового мозку. І в даному випадку на кістках знайшли відповідні відмітки. Аналіз ребер, які побували на зубах сучасних собак, левів та інших хижаків, навпаки, показав, що завжди лишається лише один тип позначок. Тому вчені прийшли до висновку, що олдувайскі кістки залишилися від трапези ранніх людей - людини прямоходячої або людини працюючої.

Сліди зубів часто сумнівні, а предки людини харчувалися м'ясом і до винаходу кам'яних знарядь праці. Тому новий тип пошкоджень кістки допоможе розібратися в тому, чия це була трапеза.

Дослідники стверджують, що великі м'ясоїдні тварини у першу чергу поспішно пожирають саме м'ясо на ребрах, а також серце і все інше в грудній клітці. Таким чином, якщо гомініни харчувалися ребрами і розкривали грудну клітку, то саме вони, а не інші хижаки першими отримували доступ до видобутку. Це означає, що гомінін або вбивали самостійно, або проганяли тих, хто це зробив.

Але інші вчені вважають, що це доволі сумнівна аргументація. Так, палеоантрополог Пітер Ендрюс з лондонського Музею природної історії (Великобританія) вважає, що хижаки цілком могли залишати ребра стерв'ятникам.

Палеоантрополог Майкл Пейнт з Університетського коледжу Лондона теж вказує на те, що сучасні леви найчастіше залишають багато м'яса на ребрах. Тим не менше, вчений згоден з колегами в тому, що приблизно мільйон років тому гомініни вже могли полювати і відганяти хижаків, про що говорять інші дослідження. У будь-якому випадку вміння, якими повинен володіти агресивний падальник, близькі до мисливських навичок.

Результати дослідження опубликовані в Journal of Archaeological Science.

Зараз ви читаєте новину «Кістки сказали багато: антропологи дослідили меню давніх людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути