Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2012 18:14

Давні люди приносили кремінь з території Румунії до Дніпра

Давні люди приносили кремінь з території Румунії до Дніпра
Фото: 24tv.ua/

Поблизу села Канівське в Запорізькій області закінчує свою роботу археологічна експедиція. Унікальну стоянку первісних людей часів палеоліту досліджують фахівці Інституту археології Академії наук України та заповідника "Хортиця".

Місце поселення давніх людей разом з українцями досліджують учені із США. Американські археологи на батьківщині не мають можливості вивчати настільки древні поселення, оскільки в Америку древні люди перебралися з Азії через Аляску набагато пізніше, ніж до Європи.

Джон Хоффекер з університету Колорадо зазначив: "У нас нічого подібного немає, люди з'явились у Північній Америці значно пізніше - наприкінці Льодовикової епохи. У нас є цікаві пам'ятки, але немає жодної з цього періоду. Тому ми їздимо до Східної Європи вивчати стоянки, яким 30-40 тисяч років".

Дослідники вважають, що кремінь, з якого виготовлені знаряддя праці на стоянці в Канівському, добували на території сучасної Румунії. Звідти первісні люди мандрували більше 600 кілометрів до берегів Дніпра.

"Базова точка руху їх сюди була в Східних Карпатах. Запасшись якимось набором сировини для виготовлення знарядь, вони рушили, перетинаючи долини великих річок, і в цьому русі досягли Дніпра", - прокоментував знахідки доктор історичних наук Вадим Степанчук.

Надалі археологи планують провесті в Канівському ще кілька експедицій.

Зараз ви читаєте новину «Давні люди приносили кремінь з території Румунії до Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути