четвер, 06 вересня 2012 17:18

У Львові розкопали систему оборони міста 14-18 ст.
5

Фото: Фото: Павло Паламарчук

У Львові ремонтують вулицю Лесі Українки. Коли її розкопали, наштовхнулися на стародавній мур і дві вежі. Закликали археологів. Як виявилося, це Високий мур - систему оборони Львова 14-18 століть. Вежі мають назви медо- та пивоварів, сідлярів і шапкарів.

"Вежі розміщені на відстані 70 метрів одна від одної. На жаль, коли розробляли проектну документацію на реконструкцію вулиці, про археологію просто забули, - каже Юрій Лукомський, львівський археолог. - Ні часу, ні грошей на повноцінні дослідження міська рада не дала. Якби археологію передбачили перед початком реконструкції, як це і має бути, ми могли б завершити усі дослідження ще до початку ремонтних робіт. Дослідники нарешті б дізнались дуже важливі для історії деталі – у скільки етапів будували Високий мур та вежі, чи їх звели одночасно, як вони могли виглядати. Натомість нам дали 20 тисяч гривень, що не вистачить на зарплату робітникам".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Австрії розкопали єпископський центр часів пізньої античності

Повз мур прокладені комунікації. То ж після того, як його розкопають і вивчать, знову закопають.

"Якби усе було сплановано, мур можна би було музеїфікувати. Могли б зробити підземний музей, щоб кожен зміг подивитися на давній Львів. Знайдені рештки муру та веж законсервують, а на поверхні дороги відзначать їхнє місце розташування. Мур позначать іншим кольором бруківки, ніж проїжджа частина. А там, де є вежі, над поверхнею землі вимурують шматок стіни висотою 20-40 сантиметрів."

Зараз ви читаєте новину «У Львові розкопали систему оборони міста 14-18 ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути