пʼятниця, 10 серпня 2012 16:54

У Вишгороді шукають резиденцію княгині Ольги
18

Першу за 20 років експедицію організували Вишгородський історико-культурний заповідник, центр культури та історії “Парк Київська Русь” та інститут археології Національної академії наук України
Фото: Фото: Андрій Жигайло
"Уже знайшли чимало плінфи — давньоруської цегли. Це свідчить про те, що поряд знаходиться кам'яна будівля"
"Виявлений нами археологічний матеріал дозволяє припустити, що це житло 12 століття. Можливо, воно було в кілька ярусів"
"Тут знайшли культурний шар 11-12 століття. Хто знає, можливо, подальші розкопки приведуть нас до сенсації"

На березі Дніпра у місті Вишгород, що під Києвом, археологи ведуть розкопки, під час яких збираються виявити резиденцію княгині Ольги. Також вчені припускають, що тут знаходиться саркофаг з мощами святих Бориса і Гліба. Першу за 20 років експедицію організували Вишгородський історико-культурний заповідник, центр культури та історії "Парк Київська Русь" та інститут археології Національної академії наук України.

Ділянка для розкопок знаходиться неподалік давньої церкви Бориса та Гліба, що по вулиці Петра Калнишевського, поруч з центром Вишгорода, на приватній присадибній ділянці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київська Русь на початку X століття: як "викручувався" літописець

"Наша мета - знайти княжий палац та поховання святих Бориса та Гліба. Але крім цього, наші дослідження, незалежно від результатів будуть мати величезне значення для науки. Ми вже знайшли чимало плінфи — давньоруської цегли. Це свідчить про те, що поряд знаходиться кам'яна будівля, і є шанс, що це палац княгині Ольги. Точно можу сказати, що ми вийшли на забудову древньоруського городища", - розповів Всеволод Івакін, керівник проекту розкопок, старший науковий співробітник Центру археології Києва Інституту археології НАН України керівник розкопок.

Археологи уже відкопали візантійський скляний жіночий браслет, який тисячу років тому носила знатна дама, крихітний дитячий браслет. У верхніх шарах грунту знайшли металевий ключ, частки стародавніх саркофагів, в яких ховали вищих чиновників Русі.

"Виявлений нами археологічний матеріал дозволяє припустити, що це житло 12 століття. Можливо, воно було в кілька ярусів", - додав Сергій Тараненко, учасник експедиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останки Ярослава Мудрого зберігаються в Нью-Йорку

Науковці говорять, що тільки почали роботи і сподіваються виявити ще багато цікавого. Територію розкопують шестеро археологів. Зі собою мають лопати, металошукач,  шурфи, спеціальні ножі та кельні. Ними пересипають землю на предмет цінних речей. Уже  розбитий розкоп площею 130 квадратних метрів землі.

"Тут знайшли культурний шар 11-12 століття. Хто знає, можливо, подальші розкопки приведуть нас до сенсації", - каже Володимир Янченко, меценат який ініціював розкопки.
Експедиція триватиме до кінця серпня.

Зараз ви читаєте новину «У Вишгороді шукають резиденцію княгині Ольги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути