пʼятниця, 27 липня 2012 13:14

У Єгипті виявили похоронний човен віком 5 тисяч років

Автор: Фото: english.ahram.org.eg
  Похоронний човен відреставрують у музеї єгипетської цивілізації, який саме створюють у Каїрі
Похоронний човен відреставрують у музеї єгипетської цивілізації, який саме створюють у Каїрі

Під час рутинних розкопок на давньоєгипетському кладовищі епохи Раннього царства в Абу-Раваше на північний схід від плато Гіза французька археологічна місія з каїрського Інституту східної археології наштовхнулась на похоронний човен, який, ймовірно, належав царю Першої династії на ім'я Ден (близько 3000 р. до н. е.).

На таких човнах покійні фараони переправлялися із земного життя у вічне.

Артефакт, виявлений в північній частині мастаби номер шість (давньоєгипетської поховальної споруди з пласким дахом, яка передувала пірамідам), складається з 11 великих дощок і досягає шести метрів у висоту і 150 у ширину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луганські археологи знайшли унікальне поселення давніх людей

Знахідка доставлена ??для реставрації у запланований Національний музей єгипетської цивілізації і, як очікується, буде виставлена ??в Нільській залі, коли музей відкриє свої двері публіці. Відбудеться це в наступному році.

Інститут східної археології приступив до розкопок в Абу-Раваше на початку 1990-х. Знайдений цілий ряд археологічних комплексів, найважливіший з яких присвячений царю четвертої династії Джедефру, синові Хуфу, будівельника Великої піраміди. Археолог Еміль Шассін? виявив там залишки великої гробниці, яму під човен і численні уламки скульптур.

Подальші розкопки тривали під керівництвом П'єра Лако. На схід від піраміди Джедефра були знайдені споруди з іменами царів Першої династії яких звали Хор Аха і Ден. Тим самим стало зрозуміло, що за часів Хуфу і інших фараонів Четвертої династії, які будували гігантські піраміди, Абу-Раваш вже вважався дуже давнім, освяченим часом царським некрополем.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті виявили похоронний човен віком 5 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути