вівторок, 24 квітня 2012 10:52

В Австралії випадково знайшли частину "Книги мертвих"

У музеї Квінсленда в Австралії були виявлені фрагменти ритуального похоронного папірусу одного з найвідоміших староєгипетських архітекторів - Аменхотепа, сина Хапу. Приналежність знайдених частин сувою була випадково встановлена ??єгиптологом Джоном Тейлором. Про це повідомляє агентство Agence France-Presse, історію знахідки публікує The Weekend Australian.

Документи, на які звернув увагу єгиптолог, були експоновані для супроводу виїзної виставки мумій Британського музею. До цього вони зберігалися у фондах музею.

Тейлор, який приїхав як співробітник Британського Музею супроводжувати виставку, виявив, що документи є частиною Книги мертвих (ритуального похоронного папірусу, який клали в гробницю померлому) одного з найвідоміших староєгипетських архітекторів.

Розрізнені частини книги Аменхотепа зберігаються в різних музеях по всьому світу - в Бостонському музеї образотворчих мистецтв, в Метрополітен-музеї в Нью-Йорку і в Британському музеї. Про існування цих фрагментів в колекції музею Квінсленда досі не було нічого відомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгипетські піраміди частково зроблені з бетону

Фрагменти були подаровані музею приватною особою в 1913 році і є частиною одного з найбільш довгих сувоїв - завдовжки близько 20 метрів.

Тейлор пояснив, що в дев'яностих роках 19 століття багато приватні особи приїжджали в Єгипет і купували стародавні речі, значна частина з яких досі не документована. Вчені планують оцифрувати виявлені частини папірусу та знайти їх місце в сувої.

Книга мертвих в стародавньому Єгипті була релігійною збіркою текстів і гімнів. Вона призначалася для того, щоб допомогти померлому в подорожі до загробного світу. Тейлор підкреслив, що папірус належав "не кому-небудь, а одному з найголовніших чиновників, які жили на піку могутності Єгипту".

Аменхотеп, син Хапу, народився близько 1458-1425 роках до нашої ери і керував зведенням кількох проектів, у тому числі великого храму Амона в Карнаку, храму Аменхотепа III у Фівах і колосів Мемнона. Після смерті він шанувався як покровитель лікарів і пізніше його почали обожнювати.

Зараз ви читаєте новину «В Австралії випадково знайшли частину "Книги мертвих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути