понеділок, 31 травня 2010 11:08

Єгипетські археологи знайшли загублену стародавню гробницю (ФОТО)

Автор: AP
 

Археологи з Каїрського університету знайшли в районі Саккари поблизу Каїра гробницю давньоєгипетського сановника Птахмеса.

Про це повідомила Вища рада у справах старожитностей Єгипту в неділю, 30 травня.

Птахмес, чия гробниця вважалася загубленою, служив фараонам XIX династії, яка правила Єгиптом з 1320 по 1200 роки до нашої ери. Найяскравішим представником цієї династії є Рамсес II - один з найвидатніших правителів Стародавнього Єгипту. У різний час Птахмес командував армією, керував державною скарбницею і продовольчими запасами, значився придворним писарем.

Його усипальниця, довжина якої становить майже 70 метрів, складається з коридорів і зал для молитов.

У гробниці виявлено барельєфи, на яких зображені Птахмес і члени його родини під час полювання і рибалки на Нілі. Крім того, археологи знайшли зображення вельможі і його родичів під час молитви і приношення жертв богам. Також виявлено голову статуї дружини або дочки Птахмеса, вироби з напівкоштовних каменів, амулет, шматки глиняного посуду.

Археологи впевнені, що гробницю було пошкоджено в християнську та мусульманську епохи. Зокрема, камені використовувалися як будматеріали.

Проте вчені не втрачають надії виявити мумію Птахмеса і, можливо, його дружини. Наразі розкопки наближаються до головної зали гробниці, де повинні міститися саркофаги.

Саккара стала місцем поховання фараонів і членів їх сімей ще при I і II династіях. Там же ховали високопоставлених чиновників і можновладців, а також священних биків Апісів.

Незаймані гробниці знаходять досить рідко, оскільки у минулому їх неодноразово грабували.

Тим часом, 5 травня єгипетські археологи на півночі Єгипту виявили гранітну статую фараона з царської династії Птолемеїв і вхід у давньоєгипетський храм бога Осіріса.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Єгипетські археологи знайшли загублену стародавню гробницю (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути