четвер, 28 січня 2010 12:45

Знайдена гробниця майя, що по-новому проливає світло на їх занепад (ФОТО)

Мексиканські археологи в штаті Чіапас знайшли 1100-річну гробницю часів цивілізації майя, передає Associated Press. Вчені сподіваються, що вона допоможе пролити світло на те, що призвело до занепаду колись процвітаючої культури.

Археолог Хуан Яден розповів, що сама гробниця і знайдена в ній кераміка, яка належить до іншої, відмінної від майя культури, допоможуть відповісти на питання, хто захопив територію, на якій проживали майя.

Багато експертів вважають, що занепад давньої цивілізації, який почався близько 820 р. до н.е. був зумовлений внутрішніми міжусобицями або екологічною катастрофою.

Проте Яден запевняє, що артефакти культури тольтеків, що були знайдені в гробниці, можуть дати інше пояснення. Тольтеки населяли високогір"я в центрі Мексики, очевидно розширили свій вплив до земель майя, що простягались на півдні сучасної території країни.

Гробниця датується 840 і 900 р. до н.е. Вона була знайдена біля підніжжя одного з давніх храмів. Всередині стояв кам"яний саркофаг. Зазвичай на кришці таких саркофагів майя робили написи. Але ця виявилась чистою - очевидно, в часи занепаду своєї культури, майя перестали використовувати свою систему писемності.

Всередині саркофагу археологи знайшли урну з керамікою і кістки. Скоріш за все вони належали жінці. Схоже, що її череп був навмисне деформований - це загальноприйнята для майя практика.

Знахідка є свідченням того, що після того як цивілізація майя занепала, принаймні одна етнічна група поселилася на місці їх колишнього проживання.

Переклад: Gazeta.ua



Зараз ви читаєте новину «Знайдена гробниця майя, що по-новому проливає світло на їх занепад (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути