Майя загинули через зміни клімату

Дві так звані золоті цивілізації минулого — майя у Центральній Америці та династії Тан у Китаї — на початку Х століття загинули через різкі зміни клімату на Землі. Так вважають учені з Німецького національного центру наук про землю.

Майя жили на території теперішніх Мексики, Гондурасу та Гватемали. Вони створили одну із найпотужніших цивілізацій Америки. Придумали ієрогліфічне письмо, досягнули високого рівня знань у математиці, астрономії, медицині. Будували кам"яні міста, з яких сьогодні відомо більш ніж сотня.

Більшість майя загинули в кінці ІХ століття, а не в ХVІ, як у фільмі "Апокаліпсис" американського режисера Мела Ґібсона. Ще до завоювання американського континенту європейцями залишилася лише частина славетного народу, який оселився на півострові Юкатан, на півдні Мексики. Чому майя відкочували туди і чому шістьма століттями раніше загинули їхні співвітчизники, учені сперечаються й досі.

Дослідники з Німецького національного центру наук про землю звернули увагу, що майя загинули приблизно одночасно з великою цивілізацією на іншому боці Землі — китайською династією Тан. Вони припустили, що це сталося через різке потепління.

Більшість майя загинули в кінці ІХ століття, а не в ХVІ, як у фільмі "Апокаліпсис"

Обидві цивілізації розквітли в регіонах, зволоження яких залежало від сезонних дощів. У ІХ ст., твердять учені, вологи стало катастрофічно бракувати сільському господарству як майя, так і китайців. Посуха і призвела до їх занепаду. Такого висновку дійшли, вивчивши мінеральний склад дна кількох озер у Китаї та Латинській Америці. І там, і там знаходили сполуки, які могли виникнути під час тривалої посухи.

Науковці ще не вирішили, чим саме пояснити ці кліматичні зміни. Їх пов"язують із іншим загадковим природним явищем в атмосфері та океані, яке існує й сьогодні. Перуанські рибалки називають його Ель-Ніньо, що в перекладі з іспанської означає "маленький хлопчик".

Раз на кілька років у районі тропічного поясу слабшають вітри-пасати. Холодна вода перестає підійматися з дна, і у східній частині Тихого океану сильно підвищується температура поверхневих вод. Теплу течію й називають Ель-Ніньо. Через температурні коливання порушується циркуляція повітря в атмосфері. У традиційно посушливих районах починаються паводки, а у вологих — посухи.

Зафіксовано, що Ель-Ніньо завдав чимало шкоди жителям Латинської Америки у 1891-му, 1925-му, 1941-му, 1953-му, 1957–58-му і 1972–73 роках. До речі, британські синоптики з Центру Хедлі спрогнозували, що цього року Ель-Ніньо буде дуже потужним. На планеті, яка і так потерпатиме від потепління, буде ще спекотніше. 2007-й, на думку британських синоптиків, стане найтеплішим роком в історії людства.

Зараз ви читаєте новину «Майя загинули через зміни клімату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути