Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2012 14:54

Стала відомою зовнішність дітей Клеопатри та Антонія

Італійський єгиптолог Джузеппіна Капріотті заново виявив статую дітей Марка Антонія і Клеопатри - Олександра Геліоса та Клеопатри Селени.

Вперше її знайшли в 1918 році поблизу храму в Дендере на західному березі Нілу. Фігуру з піщанику придбав Єгипетський музей Каїра, але з тих пір нею ніхто не займався.

Зображення має близько десяти метрів у висоту. Оголені діти - хлопчик і дівчинка однакового зросту - стоять на великому п'єдесталі, біля їхніх ніг звили кільця два змії, голови яких діти стискають в руках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розкопали чотири древньоєгипетські храми на Синаї (ФОТО)

У ході аналізу, проведеного разом з фахівцями з Варшавського університету, виявлено, що хлопчик увінчаний сонячним диском, а дівчинка - місячним серпом.

Змії - ймовірно, кобри, - швидше за все, теж є образами двох світил. Сонце й місяць прикрашені очима бога Гора, один з яких символізував сонце, а інший - місяць.

Обличчя збереглися погано, але можна помітити, що у хлопчика кучеряве волосся й косичка на правій стороні - типова зачіска єгипетської дитини. Волосся дівчинки зібране в так званий melon coiffure, характерний для династії Птолемеїв і, особливо, Клеопатри.

Статую порівняли з іншого скульптурою епохи Птолемеїв - зображенням Пахома, губернатора Дендери, яке виставлено в Детройтському інституті мистецтв (США). Статуї мають безліч спільних стилістичних рис - наприклад, круглі обличчя, маленькі підборіддя й великі очі. Оскільки статуя Пахома датована 50-30 роками до н. е., скульптуру близнюків також віднесли, до кінця Птолемейского періоду.

Все це привело дослідників до висновку, що це Олександр і Клеопатра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археолог запевняє, що знайшов гробницю Клеопатри і збирається відшукати її коханця

Це не єдині діти Клеопатри VII. У 47 році до н. е. її первістком став Цезаріон - син Юлія Цезаря, а в 36 році до н. е. вона народила Антонію Птолемея Філадельфа.

Близнюки народилися в 40 році до н. е. Їх назвали просто Клеопатрою і Олександром. Три роки по тому батько офіційно визнав їх, будучи в Антіохії, після чого вони отримали нові імена: Олександр Геліос (Сонце) і Клеопатра Селена (Місяць).

Момент для додання монаршим нащадкам божественного статусу був обраний дуже вдало: у цей час відбулося сонячне затемнення. В Єгипті Місяць був чоловічим божеством, але в даному випадку батьки вирішили спертися на грецьку традицію і назвати Місяцем дочку.

У 30 році до н. е., програвши війну з Римом, Клеопатра та Марк Антоній покінчили із собою. Після цього про дітей Клеопатри практично нічого не відомо. Цезаріона умертвили за наказом Октавіана, інших відвезли в Рим і віддали Октавії - сестрі Октавіана, на якій був офіційно одружений Антоній.

Після цього сліди Олександра та Птолемея губляться. Клеопатру Селену видали заміж за Юбу ІІ, царя Мавританії. У неї був один син - теж Птолемей Філадельф. Її зображення зустрічається на монетах разом з Юбою - ймовірно, вона правила нарівні з чоловіком.

Зараз ви читаєте новину «Стала відомою зовнішність дітей Клеопатри та Антонія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути