пʼятниця, 08 червня 2012 19:03

Для водостійкості на античних воєнних кораблях використовували соснову смолу

Для водостійкості на античних воєнних кораблях використовували соснову смолу
Інший матеріал (наприклад, дуб або ялівець) та решта античних герметиків, подібних до воску, були рішуче відкинуті. Фото: xlegio.ru

2300-річна історія таранної зброї, що використовувався на античних кораблях часів Першої Пунічної війни (конфлікт Риму і Карфагена), завдяки хімікам отримала завершальні штрихи.

У 2008 році на 7-метровій глибині в півсотні метрів від Акваладрона на північному сході Сицилії (Італія) був виявлений носовий таран. Знахідка, що представляє собою дерев'яну серцевину, покриту зовні бронзою, збереглася тільки тому, що перебувала в солоній воді.

Радіовуглецевий аналіз, проведений дослідниками зі Стенфордського університету (США), показав, що корабель затонув близько 260 року до н. е., отримавши ушкодження у битві за Міли, на самому початку Першої Пунічної війни, одного з найбільш масштабних зіткнень того часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відомою зовнішність дітей Клеопатри та Антонія

Ранні дослідження вже визначили склад бронзи, метали для якої добувалися в копальнях Іспанії або Кіпру. Дізнатися більше про походження і поточний стан дерев'яного остову дозволили вишукування, зроблені в Національній прискорювальній лабораторії (SLAC) і університеті в Палермо (Італія).

Аналіз на вміст кислот та інших речовин в дереві показав, що матеріалом для дерев'яної серцевини послужила сосна, оброблена сосновою смолою для водостійкості. Інший матеріал (наприклад, дуб або ялівець) та решта античних герметиків, подібних до воску, були рішуче відкинуті.

З'ясувалося також, що в дереві багато сірки, яка здатна перетворюватися в сірчану кислоту - надзвичайно корозійна речовина. Добре відомо, що сірчана кислота часто з'являється в багатьох піднятих з дна археологічних скарбах, погрожуючи їх подальшому існуванню. У даному випадку автори роботи вказують на те, що залізо й мідь, які проникають в дерево, здатні каталізувати трансформацію сірки в сірчану кислоту. Тому вчені настійно рекомендують видалити весь озон з музейного повітря, що допоможе сповільнити конверсію сірки.

Зараз ви читаєте новину «Для водостійкості на античних воєнних кораблях використовували соснову смолу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути